Atentat na premijera

       Premijer Srbije Zoran Djindjić preminuo je u utorak 12.03.2003. u 13 i 30 sati od posledica ranjavanja u centru Beograda, saopštila je vlada Srbije. Atentat na premijera Djindjića izvršen je oko 12 i 45 sati ispred zgrade Vlade Srbije. Premijer je odmah posle ranjavanja prebačen u Urgentni centar bez pulsa i svesti, ali lekari nisu uspeli da mu spasu život.

 

        Neposredno nakon atentata na Đinđića, policija je uhapsila tri osobe za koje postoji osnovana sumnja da su umešane u napad na premijera, saznaje agencija Beta. Prema nezvaničnim informacijama, atentat je izvršio snajperista koji je pucao iz zgrade preko puta Vlade Srbije.

       Vlada Srbije je optužila kriminalnu grupu koju je imenovala "Zemunski klan" za ubistvo premijera Srbije Zorana Djindjića, kao i za niz ranijih ubistava, otmica i pokušaja likvidacija javnih i političkih ličnosti. U toj grupi se nalaze imena bivšeg šefa specijalnih jedinica MUP-a Srbije Milorada Lukovića-Legije, kao i Dejana Milenkovića, koga policija sumnjiči da je nedavno pokušao da kamionom izvrši atentat na Djindjića. Atentat na predsednika Vlade Zorana Djindjića predstavlja pokušaj ove grupe da započetu borbu protiv organizovanog kriminala zaustavi i da izbegne hapšenja, navodi se u saopštenju. Vlada Srbije je ocenila da je ubistvom Djindjića ovaj kriminalni klan pokušao da u zemlji izazove haos, bezvlašće i strah. Pozivajući se i prikrivajući iza patriotizma, oni bi pokušali da zadobiju podršku nekih političkih struktura u cilju izbegavanja odgovornosti za izvršena krivična dela, naglašava se u saopštenju.


Copyright(C.) Radio Jugoslavija