Biografija Zorana Đinđića  

Premijer Srbije i predsednik Demokratske stranke Zoran Djindjić, koji je podlegao povredama zadobijenim u atentatu rodjen je 1952.godine u Bosanskom Šamcu.

Filozofski fakultet je završio u Beogradu 1974.godine, a doktorirao filozofiju 1979.godine. Doktorat je odbranio na nemačkom univerzitetu KONSTANTZ, gde mu je mentor bio dr Jirgen Habermas, jedan od najuglednijih svetskih filozofa. Eseji i radovi dr Djindjića, jednog vodećih intelektualaca Srbije, objavljivani su u domaćim časopisima STAVU, KNJIŽEVNIM NOVINAMA i KNJIŽEVNOJ REČI.

Djindjić je,takodje,poznat po svojim knjigama SRBIJA NI NA ISTOKU NI NA ZAPADU, SUBJEKTIVNOST I NASILJE, JUGOSLAVIJA KAO NEDOVRŠENA DRŽAVA, i JESEN DIJALEKTIKE.

Kao student aktivno je učestvovao u opoziciji za vreme bivše SFRJ. Zbog pokušaja da osnuje autonomnu studentsku organizaciju sa liderima studenata iz Zagreba i Ljubljane, uhapšen je početkom sedmdesetih i osudjen na godinu dana zatvora. Izvesno vreme Djindjić je predavao filozofiju na Univerzitetu u Novom Sadu, posle čega se 1989.godine udružio sa drugim istaknutim srpskim piscima disidentima i intelektualcima i osnovao Demokratsku stranku. Godinu dana kasnije, na godišnjoj konvenciji DS, Djindjić je izabran za predsednika Izvršnog odbora, a januara 1994.godine izabran je za predsednika te partije. Za poslanika u Skupštini Srbije Djindjić je izabran 1990.godine, kada postaje i šef poslaničke grupe grupe DS. Poslanik Veća republika Savezne skupštine postao je 1993.godine, a posle 88 dana gradjanskih i studentskih protesta zbog kradje na lokalnim izborima u novembru 1996.godine, izabran je,u februaru 1997.godine,za prvog nekomunističkog gradonačelnika Beograda. Djindjić je u junu 2000.godine ostao koordinator Saveza za promene, najveće demokratske koalicije u Srbiji, a nekoliko meseci kasnije postao je menadžer predizborne kampanje Demokratske opozicije Srbije. Nakon pobede opozicije na vanrednim parlamentarnim izborima u decembru 2000.godine, Djindjić je 25. januara 2001.godine izabran na mesto predsednika Vlade Srbije. Djindjić je otac dvoje maloletne dece, kćerke Jovane i sina Luke.


Copyright(C.) Radio Jugoslavija