Daily news - language : Greek


Στη συζήτηση στο Δικαστήριο της Χάγης,η Εισαγγελία ζήτησε εκ νέου από τη δικαστική επιτροπή οι αρχές του Βελιγραδίου να δεσμευθούν να προσφέρουν πρόσβαση στα κρατικά και στρατιωτικά αρχεία και να στείλουν έγγραφα,τα οποία έχουν σημασία για τη δίκη εννατίον του Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς.Ο κ.Βλάντιμιρ Τζέριτς,εκπρόσωπος της Σερβίας και Μαυροβουνίου υπέδειξε ότι η Εισαγγελία ζητά απεριόριστη πρόσβαση στα κρατικά αρχεία,πράγμα για το οποίο δεν έχει δικαίωμα σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του Δικαστηρίου της Χάγης. Ο ίδιος τόνισε,εν τω μεταξύ, ότι το Βελιγράδι είναι πρόθυμο να διευκρινίσει με την Εισαγγελία τις πτυχές της περιορισμένης πρόσβασης στα αρχεία.Ο Τζέριτς πρόσθεσε ότι η συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης είναι μια συνεχής διαδικασία και εκτίμησε ότι η ίδια προοδεύει καλά. Η δικαστική επιτροπή προανήγγειλε στο τέλος της συζήτησης ότι την απόφασή της θα ανακοινώσει σύντομα.


Ο πρωθυπουργός της Σερβίας,κ.Ζόραν Ζίβκοβιτς είχε συνομιλίες,στην πόλη Σουμπότιτσα στο βορρά της Σερβίας, με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας κ.Πέτερ Μετζέσι για την εντατικοποίηση όλων τωνμορφών της συνργασίας.Υποδεικνύοντας ότι για τη Σερβία και Μαυροβούνιο είναι πολύ χρήσιμες και αξιόλογες εμπειρίες της Ουγγαρίας στη διαδικασία μετάβασης σε άλλο σύστημα μέσω των μεταρρυθμίσεων,ο πρωθυπουργός Ζίβκοβιτς τόνισε ότι για την ανάπτυξη των αγαθών γειτονικών σχέσεων έχουν ιδιαίτερη σημασία η ουγγαρέζικη και η σερβικλη εμιονότητα σαν γέφυρα στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ.Πέτερ Μετζέσι εξέφρασε συγχαρητήρια προς τις αρχές του Βελιγραδίου για την επιτυχημένη δράση εναντίον της οργανωμένης εγκληματικότητας μετά από τον τραγικό θάνατο του πρωθυπουργού Τζίντζιτς και τόνισε ότι η Βουδαπέστη θα παρέχει πλήρη υποστήριξη στην ευρωπαϊκή ενοποίηση της Σερβίας και Μαυροβουνίου.


Η αστυνομία της ΟΥΝΜΙΚ ανεκοίνωσε ότι στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα συνέλαβε έναν αστυνομικό σερβικής εθνότητας από την αστυνομική υπηρεσία του Κοσσόβου,για τον οποίο εκφράζονται υποψίες ότι διέπραξε το 1999. εγκλήματα πολέμου. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται ούτε ταυτότητα του κατηγουμένου,ούτε άλλα συγκεκριμένα στοιχεία για εγκλήματα,για τα οποία καταγγέλεται.


Ο αρχηγός της αποστολής ΟΥΝΜΙΚ,Μίχαϊλ Στάϊνερ και Αλβανοί επίσημοι παράγοντες κάλεσαν τους ηγέτες των Αλβανών να καθιερώσουν επίσημους επαφές με τις αρχές της Σερβίας και Μαυροβουνίου στην επικείμενη Συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βακανίων στη Θεσσαλονίκη στις 20 και 21 Ιουνίου. Είναι προς συφέρον όλων να αρχίσει ο διάλογος,είπε ο Στάινερ μετά τη συνάντηση με τον Αλβανό πρόεδρο Άλφρεντ Μοϊσίου,τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο και τον υπουργό των Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα,στα Τίρανα. Οι επίσημοι παράγοντες της Αλβανίας υπέδειξαν επίσης ότι αυτός ο διάλογος έχει την ουσιώδη σημασία για όλες τις βαλκανικές χώρες,οι οποίες επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Στάινερ διέμεινε στην επίσκεψη στην Αλβανία για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Τιρανών για το σχέδιό του για συνομιλίες μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας.


Ο πρόεδρος της Σερβίας και Μαυροβουνίου,κ.Σβέτοζαρ Μάροβιτς δήλωσε ότι η κρατική κοινότητα δεν έχει σκοπό να περοιμένει το 2024. για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να υπολογίζει τη βοήθεια της Ρώμης στη διαδικασία ένταξης στις ευρωπαϊκές ενοποιήσεις. Στη συνέντευξη που παραχώρησε για την ιταλική εφημερίδα CORRIERE DELLA SERΑ εν όψει της αυριανής επίσημης επίσκεψης στη Ρώμη,ο κ.Μάροβιτς υπενθύμισε ότι η Σερβία και Μαυροβούνιο κατάφεραν,κατά μια σύντομη χρονική περίοδο,να ανανεώσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη,η οποία είχε χαθεί την εποχή του καθεστώτος του Μιλόσεβιτς και ότι πολύ γρήγορα καθιερώθηκαν κρατικοί θεσμοί. Στη διαπίστωση ότι το Μαυροβούνιο θα είναι σε θέση να εκλέγει το 2024. αν θα μείνει με τη Σερβία είτε όχι,ο κ.Μάροβιτς είπε ότι,σε περίπτωση να ζουμε καλύτερα,θα ήταν λογικό η πλειοψηφία να αποφασίσει να ζει στην κρατική κ οινότητα,αλλά,όπως διευκρίνισε,τώρα επικρατεί πρωτοβουλία για ανεξαρτησία.


Ο δικηγόρος Βλάνταν Βούκτσεβιτς συμπλήρωσε την πρόταση για την κατάργηση προφυλάκισης του πρώην αρχηγού της Υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας της Σερβίας,Γιόβιτσα Στάινισιτς με την έκθεση για την κατάσταση υγείας του .Ο Βούκτσεβιτς δ΄γλωσε ότι η κατάσταση υγείας του Στάνισιτς είναι πολύ σοβαρή και ότι έστειλε στο δικαστή ανακριτή την γιατρική έκθεση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σαν εγγύηση για την απελεύθέρωση από την προφυλάκιση δίνεται όλη η περιουσία του Στάνισιτς. Ο Στάνισιτς και ο Φράνκο Σιμάτοβιτς συνελήφθησαν στην επιχείρηση «Σπαθί»μστις 13 Μαρτίου,μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίνζτιτς,ακι το Δικαστήριο της Χάγης ήγειρε κατηγορητήριο εναντίον τους στην αρχή του Μαϊου μήνα για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στην Κροατία.


Ο προστατευμένος μάρτυρας του Δικαστηρίου της Χάγης ΤΣΕ-47 δήλωσε στη δίκη εναντίον του Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς ότι ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος,Βόισλαβ Σέσελι ίδρυσε το 1991. το κίνημα των τσέτνικ στη Σερβία,οι οπαδοί του οποίου,με τη βοήθεια του κράτους,μάχονταν στον πόλεμο στην Κροατία.Ο μάρτυρας είπε ότι πολλοί άνδρες του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού και της αστυνομίας προσεταιρίστηκαν σ’αυτό το κίνημα,οι άνδρες του οποίου εκπαιδεύονταν στα στρατιωτικά πολύγωνα στη Σερβία. Η Εισαγγελάι παρουσίασε σαν αποδεικτικό στοιχείο, μια τηλεοπτική φωτογράφηση,στην οποία ο Σέσελι λέει ότι ο Μιλόσεβιτς τους εξασφάλισε να πάρουν όπλα,τις στολές και την προσέγγιση στους στρατώνες,και όλα όσα ήταν απαραίτητα για τη σωτηρία των Σέρβων που διέτρεχαν κίνδυνο στην Κροατία. Προηγουμένως ο Μιλόσεβιτς προσπάθησε,κατά την αντεξέταση,να αποδείξει ότι ο προστατευμένος μάρτυρας Β-1098 δεν έλεγε την αλήθεια και ότι επινόησε ότι οι άνδρες του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού τουφέκιζαν πολλές δεκάδες Μουσουλμανών τον Ιούνιο μήνα του 1991. κοντά στην πόλη Ζβόρνικ στην ανατολική Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι δεν είδε προσωπικά τον τουφεκισμό, αλλά ότι είχε ακούσει πυροβολισμούς και έχει εκτιμήσει περίπου τον αριθμό των σκοτωμένων.


Υπουργοί των Εξωτερικών του ΝΑΤΟ είπαν στη Μαδρίτη ότι τα ενθαρρυντικά βήματα,τα οποία έκαναν οι αρχές της Σερβίας και Μαυροβουνίου τον τελευταίο καιρό στον αγώνα κατά της οργανωμένης εγκληματικότητας και του πολιτικού εξτρεμισμού,

καθώς και οι μεταρρυθμίσεις των ενόπλων δυνάμεων,μπορούν να οδηγήσουν στην ένταξη της κρατικής κοινότητας στο πρόγραμμα της Συμμαχίας «Συνεταιρισμός υπέρ της ειρήνης» και στο Συμβούλιο υπέρ της ευρω-ατλαντικής συνεργασίας.Οι υπουργοί του ΝΑΤΟ τόνισαν ότι είναι απαραίτητο η Σερβία και Μαυροβούνιο να πραγματοποιήσει, προς σκοπό αυτό, πρόσθετη πρόοδο συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους συνεργασίας με το Δικαστήριο της Χάγης. Το ΝΑΤΟ υποστήριξε επίσης την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των χωρών των Βαλκανίων. Στη διήμερη υπουργική συνάντηση στη Μαδρίτη λαμβάνουν μέρος οι υπουργοί των Εξωτερικών των χωρών,οι οποίες ήδη εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός υπέρ της ειρήνης»,καθώς και ο υπουργός των Εξωτερικών της Σερβίας και Μαυροβουνίου, κ.Γκόραν Σβιλάνοβιτς.


Στις επικείμενες επαφές με τον υψηλό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια κ.Χαβιέρ Σολάνα στην Πρίστινα και στο Βελιγράδι,θα γίνει λόγος,πριν απ’όλα για τα βασικά πρότυπα χωρίς τα οποία δεν πρόκειται να γίνει συζήτηση για το οριστικό καθεστώς του Κοσσόβου,δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Σολάνα,κ.Κριστίνα Γκαλιάκ προς το ραδιόφωνο «Ντοϊτσε Βέλε».Η κ.Γκαλιάκ τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εξασφαλισθούν,πρώτα σ’αυτό το χώρο,βασικές συνθήκες ζωής και πρόσθεσε ότι αυτές είναι μόνο μερικές από τις προϋποθέσεις για έναρξη των συνομιλιών για το οριστικό καθεστώς της περιοχής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να ενθαρρύνει διάλογο μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας,επειδή αυτός αποτελεί την προϋπόθεση να γίνουν καθόλου συνομιλίες για το εν λόγω καθεστώς,είπε η κ.Γκαλιάκ.


Ο πρόεδρος της Σερβίας και Μαυροβουνίου,κ.Σβέτοζαρ Μάροβιτς προανήγγειλε ότι θα γίνει λόγος ,στις αυριανές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ιταλίας,κ.Κάρλο Αζέλι Τσάμπι,ιδιαίτερα για το ρόλο της Ιταλίας,σαν επόμενης χώρας προεδρεύουσας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη διαδικασία προσεταιρισμού της Σερβίας και Μαυροβουνίου στην Ένωση. Ο πρόεδρος Μάροβιτς είπε μετά τη συνάντηση με τον Πάπα ότι με τους ανώτατους Ιταλούς επίσημους παράγοντες θα ανοίξει το ζήτημα της καταδίκης στον πρώην πιλότο του πρώην Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού,ταγματάρχη Έμιρ Σίσιτς και θέσει εις γνώση ότι σ’αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί υπόψη και η ανθρωπιστική διάσταση. Ο Έμιρ Σίσιτς καταδικάστηκε ενώπιον του ιταλικού δικαστηρίου σε ισόβεια δεσμά επειδή κατέρριψε,κατά τον πόλεμο στην Κροατία το 1992., ελικόπτερο στο οποίο ήταν εκπρόσωποι της τότε Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο πρόεδρος της Σερβίας και Μαυροβουνίου,κ.Σβέτοζαρ Μάροβοτς δήλωσε ότι είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι κατά το επόμενο έτος θα επακολουθήσει η πρόσκληση προς τον Πάπα Γιώννη Παύλο τον Β΄ να επισκεφθεί στην κρατική κοινότητα. Ο κ.Μάροβιτς επιβεβαίωσε,μετά τη συνάντηση με τον Πάπα και τον κρατικό γραμματέα της Αγίας Έδρας,καρδινάλιο Αντζέλο Σοντάνο στο Βατικάνο, ότι σαν αρχηγός του κράτους θα μπορούσε να καλέσει τον Πάπα να επισκεφθεί τη Σερβία και Μαυροβούνιο,αλλά ότι επιθυμεί αυτό να γίνει τη στιγμή όταν θα είναι κατάλληλες συνθήκες από άποψη της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.Ο Πάπα εξέφρασε την υποστήριξη στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη Σερβία και Μαυροβούνιο και στη ΝΑ Ευρώπη.Ο κ.Μάροβιτς είπε ότι στις συνομιλίες τονίστηκε και η υποστήριξη της Αγίας Έδρας στην εντατική προσσέγιση της Σερβίας και Μαυροβουνίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

Όλα τα ντόπια μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν σήμερα τα μηνύματα από τη μίνι συνάντηση κορυφής πέντε βαλκανικών χωρών στην Οχρίδα.Αναλυτηκότερα περί αυτού και για ακόμα μερικά επίκαιρα θέματα στην ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ.

Πρόεδροι πέντε βαλκανικών χωρών,συμμετέχοντες της συνάντησης κορυφής της Οχρίδας,αναμέμένουν να σταλεί,από την επικείμενη Συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Θεσσαλονίκη, το μήνυμα ότι οι χώρες τους έχουν την ευρωπαϊκή προοπτική και ότι «η Ευρώπη θα είναι αληθινά ενωμένη μόνο αν οι χώρες της περιοχής γίνουν συστατικό μέρος της» γράφει η εφημερίδα ΒΙΕΣΤΙ της Πόντγκοριτσας. Οι αρχηγοί της Μακεδονίας,της Σερβίας και Μαυροβουνίου,της Αλβανίας,της Κροατίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης απεύθυναν μήνυμα,στην τελική διακήρυξη,ότι οι χώρες των Βαλκανίων κατευθύνονται ισχυρά προς τον αγώνα εναντίον της οργανωμένης εγκληματικότητας,καθώς και προς τις μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης,την αύξηση ντόπιων και ξένων επενδύσεων και την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων και εξυπηρετήσεων. Μετά από πρωτοβουλία του Αλβανού προέδρου Μοϊσίου,στη διακήρυξη αναφέρθηκε και η στάστη ότι το Κόσσοβο πρέπει να ενταχθεί στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης της περιοχής,μολονότι αναφέρεται ότι το τελικό καθεστώς της Περιοχής ακόμα παραμένει ανοικτό. Ο πρόεδρος της Σερβίας και Μαυροβουνίου,κ.Σβέτοζαρ Μάροβιτς επανέλαβε,από μέρους του,ότι το καθεστώς του Κοσσόβου πρέπει να λύνεται μέσω διαλόγου μεταξύ του Βελιγαρδίου και της Πρίστινας με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ,γράφει η εφημερίδα ΒΙΕΣΤΙ.

Η Συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα στις 21 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη θα ανοίξει μια εντατική διαδικασία της σταθεροποίησης και προσεταιρισμού των χωρών των Δυτικών Βαλακνίων στην Ένωση. Το γεγονός αυτό από μια πλευρά επιταχύνει την εξεύρεση λύσης για το πρόβλημα του οριστικού καθεστώτος του Κοσσόβου και της Μετοχιάς,και από την άλλη πλευρά υποδεικνύει ότι η εν λόγω λύση πρέπει να αναζητείται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών νομικών κανόνων και προτύπων. Όλα αυτά τόνισε, στις συνομιλίες για την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο κ.Νέναντ Βάσιτς,σύμβουλος της Κυβέρνησης της Σερβίας ,παρουσιάζοντας το Σχέδιο πλατφόρμας για το Κόσσοβο και Μετοχία. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση το Κόσσοβο και Μετοχία θα ήταν υποπεριοχή σε αρμονία με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές,πράγμα το οποίο προβλέπει και το Ευρωπαϊκό Καταστατικό για την τποτική αυτοδιοίκηση. Πιο συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι η Περιοχή θα ήταν υποπεριοχή στο πλαίσιο της Σερβίας και της Ευρώπης,η οποία θα ήταν χωρισμένη στις περιοχές-νομούς και δήμους,και θα είχε ένα Κοινοβούλιο με δύο Βουλές. Η λύση για το τελικό καθεστώς θα επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της σερβικής και αλβανικής πλευράς,με την παρουσία τρίτης πλευράς,την οποία θα αποτελούσαν εκπρόσωποι του ΟΗΕ,της Ευρωπαϊκής Ένωσης,των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Τις διαπραγματεύσεις θα διοργάνωνε το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ και οι ίδιες,σύμφωνα με την πρόταση του κ.Νέναντ Βέσιτς,δε θα διενεργούνταν πριν το 2024. και ούτε μετά το 2024. Την αιτία για γρήγορη ψήφιση της Πλατφόρμας για το Κόσσοβο και Μετοχία και των «πλαισίων» για την ευρωαπαϊκή αντίληψη λύσης του οριστικού καθεστώτος του, αποτελεί το γεγονός ότι το Κόσσοβο δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαιρεθεί από τη διαδικασία σταθεροποίησης και προσεταιρισμού των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεραίνει ο σύμβουλος της Κυβέρνησης της Σερβίας,κ.Νέναντ Βάσιτς.

«Επείγουσα αντικατάσταση του Στάινερ» είναι ο τίτλος υπό τον οποίο η εφημερίδα ΝΤΑΝΑΣ γράφει για τη χθεσινή διαμαρτυρία των εκδιωχθέντων και των εκτοπισμένων Σέρβων από το Κόσσοβο και Μετοχία στο Βελιγράδι. Στο αίτημά τους,το οποίο παραδόθηκε στους πρεσβευτές των ΗΠΑ,της Γερμανίας,της Μεγάλης Βρετανίας,της Ιταλίας και της Ρώσσιας,καθώς και στην Κυβέρνηση της Σερβίας, ζητείται απάντηση πότε θα τους εξασφαλιστεί η επάνοδος στο Κόσσοβο και Μετοχία. Εξ αυτής της αφορμής αναφέρεται ότι σύντομα κλείνουν τέσσερα χρόνια από την έξοδο 250 χιλιάδων Σέρβων από το Κόσσοβο και Μετοχία,οι οποίοι ζητούν να επανακτήσουν στο 21ο αιώνα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κ.Ντράγκισα Μίριτς,εκπρόσωπος του Συλλόγου «Το κατώφλι του σπιτιού» πρόσθεσε ότι υπόλοιποι Σέρβοι στο Κόσσοβο και Μετοχία δε θέλουν να ζουν στο γκέττο και να αισθάνονται σαν «αργιλώδη περιστέρια». Ο ίδιος τόνισε ότι η Ευρώπη και ο κόσμος χρειάζονται ένα δημοκρατικό Κόσσοβο και ότι για αυτό το λόγω απευθύνουν έκκληση προς όλους να τους βοηθήσουν. Ζητώντας και την επέιγουσα αντικατάσταση του αρχηγού της αποστολής ΟΥΝΜΙΚ,Μιχάιλ Στάινερ,οι συμμετέχοντες της διαμαρτυρίας αναφέρουν ότι ο ίδιος δεν εξασφάλισε την επάνοδο των εκδιωχθέντων.Ταυτόχρονα,οι ίδιοι ζητούν να σταματήσει η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης στο Κόσσοβο και Μετοχία,την οποία άρχισε ο Στάινερ,έως ότου δεν επιστραφούν όλοι εκδιωχθέντες και εκτοπισμένοι Σέρβοι στα σπίτια τους,γράφει η εφημερίδα ΝΤΑΝΑΣ.


Copyright(C.) Radio Jugoslavija