Daily news - language : Srpski


13.jun.03 11:33

 HAG - ŠLJIVANČANIN

Tužilaštvo Haškog tribunala pozdravilo je hapšenje bivšeg oficira JNA Veselina Šljivančanina, optuženog za ratne zločine u Vukovaru, 1991. godine, i pozvalo vlasti u Beogradu da uhapse preostale optužene koji su u Srbiji i Crnoj Gori. Portparol Tužilaštva Florens Artman rekla je agenciji Beta da se na teritoriji državne zajednici nalazi još 18 osoba koje je Haški tribunal optužio za ratne zločine. Prema njenim rečima, Tužilaštvo je vlastima u Beogradu dostavilo podatke o mestu njihovog prebivališta.


13.jun.03 10:38

LUKOVAC - V. NOVOSTI 

Ministar za medjunarodne ekonomske veze državne zajednice Srbija i Crna Gora, Branko Lukovac izjavio je da je u toku izrada važnih analiza medjunarodnih finansijskih organizacija o tome da li se Srbija i Crna Gora nalaze u tzv. zoni prezaduženosti. Lukovac je u intervjuu "Večernjim Novostima" najavio da će u Briselu 19. juna biti održan radni sastanak predstavnika EU i Svetske banke, na kojem će biti razmotreni uslovi i vreme održavanja donatorske konferencije za Srbiju i Crnu Goru.


3.jun.03 8:17

DOS - KOSOVO

Predsedništvo vladajuće koalicije DOS podržalo je sinoćnjoj sednici Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju i njegovog predsednika Nebojšu Čovića jer su, kako je ocenjeno, sprovodili politiku Srbije i Crne Gore. Potrebno je hitno otpočinjanje razgovora na relaciji Beograd - Priština, ali je DOS protiv toga da oni počnu na predstojećem samitu EU u Solunu, jer on ima sasvim drugi karakter, izjavio je nakon sastanka potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać. On je istakao da će delegaciju vlasti u Beogradu, u razgovorima sa političkim predstavnicima Albanaca sa Kosova o bezbednosti, slobodi kretanja i povratku raseljenih, predvoditi ministar za socijalna pitanja Srbije Gordana Matković.


13.jun.03 8:06

 ŠLJIVANČANIN - HAPŠENJE

Penzionisani pukovnik Veselin Šljivančanin, optužen pred Haškim tribunalom za zločine u Vukovaru 1991 godine, tokom rata u Hrvatskoj, uhapšen je sinoć oko 12 časova i 25 minuta u svom stanu u Beogradu. MUP Srbije je saopštio da je Šljivančanin uhapšen po nalogu Okružnog suda u Beogradu. Hapšenju je prethodio sukob policije sa nekoliko stotina demonstranata koji su, u znak protesta, kamenicama gadjali policiju, uništili jedan policijski džip i zapalili nekoliko kontejnera. U saopštenju MUP-a se navodi da je tom prilikom povredjeno nekoliko policajaca. Pripadnici MUP-a su suzavcem potisnuli demonstrante, ušli u zgradu, razvalili blindirana vrata Šljivančaninovog stana i uhapsili ga.


12. jun 2003. 21:03

VATERPOLO - EP

Najbolji vaterpolisti Srbije i Crne Gore plasirali su se u polufinale ovogodišnjeg prvenstva Evrope u Kranju, pošto su porazili reprezentaciju Nemačke sa 9:2. "Plavi" će se u polufinalu sastati sa selekcijom Rusije.


12. jun 2003. 20:38

HAG - SCG - SVILANOVIĆ

Predsednik Nacionalnog komiteta za saradnju sa Haškim tribunalom Goran Svilanović rekao je da bi dokumenti Vrhovnog saveta odbrane, koje traži Tužilaštvo tribunala mogli biti dostavljeni tom sudu za desetak dana. Povodom zahteva Tribunala da vlasti Srbije i Crne Gore u roku od 30 dana predaju stenograme sa sednica Vrhovnog saveta odbrane, Svilanović je rekao da će se Komitet obratiti Vrhovnom savetu odbrane da, ukoliko postoji, skine oznaku tajnosti sa tih dokumenata.


12. jun 2003. 20:03

UN - MKS - SAD

Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju kojom se za godinu dana produžava izuzeće državljana SAD od krivičnog gonjenja pred Medjunarodnim krivičnim sudom. Tokom rasprave koja je prethodila glasanju, generalni sekretar UN Kofi Anan je upozorio da će Savet podriti sopstveni autoritet, kao i autoritet MKS, ako bi obnavljanje izuzeća postalo rutinsko. Medjunarodni krivični sud praktično treba da počne da radi 1. jula kao prvi stalni sud za kažnjavanje optuženih za kršenja medjunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava, za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.


12. jun 2003. 18:34

KOSOVO - EKSHUMACIJA

Šef odeljenja za sudsku medicinu i nestala lica UNMIK-Hose Pablo Barajbar izjavio je da su danas medjunarodnim mirovnim snagama na Kosmetu predati posmrtni ostaci 22 Albanca. Do sada je predato 67 tela koja su ekshumirana u tri masovne grobnice u centralnoj Srbiji, rekao je Barajbar i dodao da je UNMIK nezadovoljan tempom identifikacije i primopredaje, jer je predato samo šest odsto od ukupnog broja tela, za koja se pretpostavlja da se nalaze u masovnim grobnicama u Srbiji.


12. jun 2003. 18:16

CRNA GORA - SE

Potpredsednik crnogorske skupštine Rifat Rastoder i predstavnik Saveta Evrope Žan Luj Loran ocenili su u Podgorici da parlament Crne Gore ima značajnu ulogu u procesu uskladjivanja zakonodavstva državne zajednice Srbije i Crne Gore sa evropskim standardima. U razgovoru je istaknut značaj uspešne realizacije dvogodišnjeg programa harmonizacije pravnog sistema državne zajednice i država članica sa evropskim standardima i ispunjenja preuzetih obaveza, saopšteno je iz kabineta potpredsednika crnogorske skupštine. U razgovoru sa crnogorskim premijerom Milom Djukanoviće, Loran je ocenio da je u protekla tri meseca u toj republici napravljen progres u veoma značajnim oblastima. O saradnji Crne Gore sa Savetom Evrope, Loran je razgovarao i sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem i ministrom za zaštitu prava pripadnika nacionalnih i etničkih grupa Gzimom Hajdinagom.


12. jun 2003. 16:30

ŠPANIJA-SVILANOVIĆ-ŽIVKOVIĆ

Državnog sekretara za evropska pitanja u Ministarstvu inostranih poslova Španije Ramona de Migela, primio je i šef diplomatije SCG Goran Svilanović i premijer Srbije Zoran Živković. U razgovoru sa Svilanovićem ukazano je da je podrška Španije od velike važnosti za nastavak reformi i priključenje državne zajednice evropskim i evroatlantskim integracijama. Premijer Živković je izneo očekivanja da će se na Solunskom samitu EU definisati uslovi za priključenje SCG evropskim integracijama i stavljanje državne zajednice na belu šengensku listu viznog režima.


12. jun 2003. 15:27

CRNA GORA - VLADA

Crnogorska Vlada usvojila je Nact Akcionog plana harmonizacije ekonomskih sistema izmedju Srbije i Crne Gore. Vlada je zadužila republičko Ministarstvo finansija da tekst nacrta Akcionog plana dostavi Savetu ministara državne zajednice, radi verifikacije i upućivanja Evropskoj komisiji u Briselu. Savet ministara SCG treba sutra, na sednici u Podgorici da usvoji Akcioni plan.


12. jun 2003. 15:02

SCG-PREDSEDNIK-SAVET

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović formirao je Ekonomski savet, koji će predsedniku pomagati u oblasti ekonomskih i privrednih aktivnosti državne zajednice. Savet čine istaknuti i uspešni privrednici i eksperti iz različitih oblasti ekonomije i privrede, koji će, kako se navodi u saopštenju iz Marovićevog kabineta, znanjem, iskustvom i mogućnostima doprineti radu predsednika na razvijanju i harmonizovanju privrednih odnosa Srbije i Crne Gore.


12. jun 2003. 14:48

BEOGRAD-EU

Državna zajednica Srbija i Crna Gora i ostale zemlje zapadnog Balkana očekuju da EU na predstojećem samitu u Solunu uputi jasnu poruku o rokovima i obavezama za pridruživanje Uniji, kako bi pripreme mogle da budu kvalitetne i blagovremene, izjavio je predsednik SCG Svetozar Marović. U razgovoru sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Španije Ramonom de Migelom u Beogradu, Marović je rekao da medju zemljama zapadnog Balkana vlada duh saradnje, da su kontakti predstavnika vlasti svakodnevni, kao i da je zajednički prioritet pristupanje EU. De Migel je preneo Maroviću da će na samitu u Solunu biti odredjene smernice, ciljevi i etape pridruživanja zemalja zapadnog Balkana, kao i da će se Španija i ostale zemlje EU založiti za ostvarivanje tih ciljeva.


12. jun 2003. 14:38

SRBIJA-OEBS-MEMORANDUM

Predsednik Skupštine Srbije Nataša Mićić i šef misije OEBS-a u SCG Mauricio Masari potpisali su Memorandum o razumevanju, čime je potvrdjen dogovor o pospešivanju saradnje u okviru programa podrške te organizacije parlamentu Srbije. Sporazumom potvrdjujemo naš prioritet, sposobnost i spremnost ka medjunarodnoj saradnji i uključenju u evropske integracione tokove, rekla je Mićić. Masari je istakao da OEBS na ovaj način želi da pruži podršku jačanju nezavisnog i profesionalnog parlamenta, jer je to prema njegovim rečima ključ za dalju demokratizaciju Srbije.


12. jun 2003. 14:22

SCG-RADIO-STATUS

Direktor Radija Srbije i Crne Gore Milena Jokić saopštila je da se svakog trenutka očekuje prekid emitovanja tog jedinog zajedničkog elektronskog medija državne zajednice, okrenutog svetskoj javnosti i dijaspori. U saopštenju se navodi da se već tri meseca ne uplaćuju sredstva iz budžeta i da predstoji isključenje struje u KT centru zbog neplaćenih dugovanja. Šteta bi zbog toga bila neprocenjiva jer će to značiti, ne samo novu havariju predajnika i antenskog sistema, već i definitivno gubljenje, odnosno zaposedanje medjunarodnih frekvencija ovog radija, ukazuje Jokić. Smatram da je svako produžavanje taktike mrcvarenja nedopustivo, jer od početka funkcionisanja SCG još nije definisan status ovog medija, istakla je direktor Radija Srbije i Crne Gore i dodala da zvaničnici Srbije tvrde da Crna Gora nije zainteresovana za informisanje svetske javnosti putem kratkog talasa, a zvaničnici Crne Gore suprotno. Na sva pitanja u vezi sa prestankom finansiranja ovog radija koji se, kao i svi takvi mediji u svetu isključivo finansira iz budžeta i ne može da se privatizuje, uvek nailazimo na identičan odgovor da ministar finansija Srbije Božidar Djelić ne da pare, navodi Jokić


12. jun 2003. 13:09

REGION-POLICIJA

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dušan Mihajlović izjavio je da u Srbiji više nema organizovanih kriminalnih grupa. Policijske mere tokom akcije Sablja nisu bile usmerene protiv gradjana, već protiv kriminalaca i zato je danas tako visok stepen poverenja u rad policije, rekao je Mihajlović otvarjući u Beogradu Generalnu skupštinu Asocijacije šefova policije zemalja jugoistočne Evrope (SEPCA). On je istakao da je potrebna saradnja policija u regionu u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala. Asocijacija šefova policija zemalja jugoistočne Evrope osnovana je na sastanku u januaru 2002. godine u Puli, u Hrvatskoj.


12. jun 2003. 13:01

VOJSKA-ZLOČIN-PRESUDA

Potpukovnik bivše Vojske Jugoslavije Zlatan Mančić osudjen je presudom Vrhovnog vojnog suda na 14 godina zatvora, zbog ratnog zločina nad civilnim stanovištvom na Kosmetu tokom 1999. godine, potvrdio je danas Tanjugu predsednik tog suda pukovnik Milorad Vukosav. On je precizirao da je po istom predmetu za isto delo kapetan Rade Radojević osudjen na devet godina zatvora, a vojnici Danilo Tešić i Mišel Sergej na sedam, odnosno pet godina zatvora. Oni su osudjeni za ubistvo dvojice civila Albanaca u selu Kušnin kod Prizrena.


13.jun2003

PREGLED ŠTAMPE

Sva domaća štampa na naslovnim stranama danas izveštava o noćašnjem hapšenju penzionisanog pukovnika Vojske Jugoslavije Veselina Šljivančanina, koga Haški tribunal tereti za ratne zločine počinjene tokom ratu u Hrvatskoj 1991. godine. Šire u PREGLEDU ŠTAMPE.

POLITIKA tako piše da je penzionisani pukovnik Šljivančanin uhapšen nakon akcije antiterorističkih jedinica, što je potvrdila i njegova supruga, dodajući da se on dobrovoljno predao. Sama akcija počela je juče oko 15 časova, u beogradskom naselju Cerak, gde je blokirana jedna zgrada, zbog sumnje da se u njoj nalazi optuženik Haškog tribunala. Pripadnici specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije gotovo 10 časova držali su zgradu u blokadi. Nešto posle ponoći policija je postavila kordon ispred zgrade, a ubrzo zatim Šljivančanin je i izveden i ubačen u jedan od mnogobrojnih policijskih džipova koji su se zatim udaljili velikom brzinom, izveštava reporter lista DANAS. Pored operacije hapšenja Šljivančanina, policija je imala i pune ruke posla sa demonstrantima koji su se u velikom broju okupili ispred zgrade. Okršaji su zabeleženi nekoliko puta tokom večeri, a najžešći sukob se desio neposredno pred hapšenje, kada je povredjen veliki broj policajaca. I posle odvodjenja Šljivančanina demonstranti su pravili nered na ulicama beogradskog naselja Cerak, ali su jake policijske snage stvar ipak držale pod kontrolom, primećuje domaća štampa. Listovi izveštavaju da su se demonstrantima obratili i lideri desno orjentisane Srpske radikalne stranke i Stranke srpskog jedinstva, Aleksandar Vučić i Borislav Pelević, pozivajući ih da ostanu na protestu.

Haška optužnica protiv Veselina Šljivančanina podignuta je 7. novembra 1995. godine. U njoj se navodi da su 20. novembra 1991. godine pripadnici JNA i srpskih paravojnih snaga odveli oko 260 ljudi iz bolnice u Vukovaru i prevezli ih na poljoprivrdno dobro Ovčaru, gde su ih tukli, a zatim ih poubijali, podseća DANAS. List dodaje da je posle vukovarske operacije Šljivančanin dva puta unapredjen, a sam nije propuštao da sebi pripiše zasluge za uspešno, kako je govorio, "oslobadjanje Vukovara". Posle objavljivanja haške optužnice, izjavio je da nema čega da se plaši, jer je u Vukovaru samo časno obavljao svoju oficirsku dužnost. Često je izjavljivao da priznaje samo svoju državu, svoj sud i sud svog naroda i da za njega ni jedan strani sud ne postoji, prenosi list DANAS. Hapšenjem Šljivančanina i njegovim isporučivanjem Haškom tribunalu, u celosti će biti ispunjen zahtev medjunarodnog suda za izručivanjem takozvane "vukovarske trojke" haških optuženika.


Copyright(C.) Radio Jugoslavija