Στο επίκεντρο

 
 

15.10.2007.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΕΡΕΜΙΤΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

Πιστεύω στην επιτυχημένη έκβαση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμβιβασμό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος τελικού καθεστώτος της επαρχίας του Κοσόβου και Μετοχίας,- δήλωσε σήμερα στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, κ. Βουκ Γέρεμιτς, λαμβάνοντας μέρος στη συνάντηση κορυφής αφιερωμένη στην οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέλη της αντιπροσωπίας της Σερβίας παρουσίασαν, χτες, Κυριακή, στις Βρυξέλλες, στις απευθείας συνομιλίες για το ζήτημα του τελικού καθεστώτος της επαρχίας του Κοσόβου και Μετοχίας, το δικό της σχέδιο χορήγησης ουσιαστικής αυτονομίας σαυτή την επαρχία, δηλ. τον ανώτατο δυνατό βαθμό αυτονομίας στο πλαίσιο της μητέρας Σερβίας, και εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για λύση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, επειδή παρόμοια παραδείγματα ήδη υπάρχουν στην Ευρώπη και εφαρμόζονται με επιτυχία.

Επίσης, ο κ. Γέρεμιτς τόνισε ότι αυτό το σχέδιο δίνει στους εκεί Αλβανούς τις δυνατότητες να χειρίζονται μόνοι τους την καθημερινή τους ζωή και να έχουν τον ανώτατο δυνατό βαθμό αυτονομίας και αυτοδιοίκησης, όμως, εκείνο το οποίο πρέπει να παραμείνει απαραβίαστο είναι τα σημερινά σύνορα της Σερβίας, δηλ. η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητά της. Εμείς είμαστε πρόθυμοι για συμβιβασμό και τείνουμε το χέρι της συμφιλίωσης προς τους εκπροσώπους των Αλβανών της επαρχίας του Κοσόβου και Μετοχίας, στους οποίους δίνουμε τον ανώτατο βαθμό αυτονομίας, όμως, αυτή η αυτονομία μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη μόνο μέσα στα τωρινά σύνορα του κράτους της Σερβίας, και αργότερα και μέσα στ πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,- δήλωσε ο υπουργός Γέρεμιτς.

Τέλος, ο ίδιος τόνισε πως οι πιο πρόσφατες δηλώσεις ορισμένων κορυφαίων εκπροσώπων της Διεθνούς Κοινότητας, που προαναγγέλουν, συνέχεια, κάποια ανεξαρτησία της επαρχίας του Κοσόβου και Μετοχίας μετά τις 10 Δεκεμβρίου, όταν λήγουν οι τωρινές διαπραγματεύσεις, μπορούν μόνο να βλάψουν την ομαλή πορεία των διαπραγματεύσεων και να ενθαρρύνουν τους Αλβανούς να συνεχίσουν να μη δείχνουν προθυμία για συνομιλίες, με σκοπό την εύρεση συμβιβασμού.


05.10.2007.

Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΗΣ 5ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η 5η Οκτωβρίου επισημαίνεται στη Σερβία σαν μέρα των δημοκρατικών αλλαγών. Συγκεκριμένα, την ημέρα αυτή, πριν επτά χρόνια, τα μέλη της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας, οργάνωσαν, στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις της χώρας, μαζικές διαδηλώσεις, με τις οποίες τέθηκε τέρμα στην κυριαρχία του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Την αφορμή για αυτές τις διαδηλώσεις αποτέλεσε η μη αναγνώριση, από μέρος του καθεστώτος του Μιλόσεβιτς, των αποτελεσμάτων των εκλογών για πρόεδρο της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, που διενεργήθηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου του 2000. Στις εν λόγω εκλογές νίκησε πειστικά ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας, κ. Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, όμως, τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής Σερβίας, υπό πίεση του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δεν ανεγνώρισαν τη νίκη του κυρίου Κοστούνιτσα, και τόνισαν ότι οι δύο αντίπαλοι υποψήφιοι για πρόεδρο, δηλ. ο Μιλόσεβιτς και ο Κοστούνιτσα, πρέπει να εμφανιστούν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Μερικές μέρες αργότερα, δηλ. στις 5 Οκτωβρίου του 2000, οι ηγέτες της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας κάλεσαν, και παρά την απαγόρευση της αστυνομίας, να βγουν έξω στους δρόμους των πόλεων και να διαμαρτυρηθούν λόγω της κλοπής που έγινε στις εκλογές. Εκτιμάτει ότι στους δρόμους του Βελιγραδίου βγήκαν παραπάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκων, οι οποίοι κατέλαβαν, πρώτα, το κτίριο του τότε Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, και ύστερα και όλα τα μεγαλύτερα κρατικά ιδρύματα, ανάμεσα στα οποία και τη Ραδιοφωνία Τηλεόραση Σερβίας. Δυστυχώς, όμως, σαυτές τις διαδηλώσεις δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους, μια κοπέλλα έπεσε κάτω από ένα φορτηγό, και ένας άνδρας πέθανε από καρδιακή προσβολή. Επίσης, στις συμπλοκές με την αστυνομία τραυματίστηκαν 65 άτομα.

Το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου προς τους πολίτες απευθύνθηκε ο κ. Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, μιλώντας από το κτίριο του Δημαρχείου Βελιγραδίου, ενώ την επόμενη μέρα, 6η Οκτωβρίου, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραδέχθηκε, δημόσια, στη βίντεο δήλωσή του, την ήττα, και συνεχάρη στον Κοστούνιτσα τη νίκη, προαναγγέλοντας, συνάμα, και την απόσυρσή του από τον πολιτικό βίο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 5 Οκτωβρίου του έτους 2000 μπορούν να καταταχθούν ανάμεσα σε μερικά πιο σημαντικά γεγονότα στη νεότερη ιστορία της Σερβίας.

Σήμερα, 5η Οκτωβρίου, στο Βελιγράδι αυτή η επέτειος επισημαίνεται χωρίς μεγάλες εκδηλώσεις. Τα μέλη της Δημοκρατικής νεολαίας κατέθεσαν στέφανα στους τάφους του εκλιπόντος πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, και του πρόσφατα αποβιόσαντα Δημάρχου Βελιγραδίου, Νέναντ Μπογκντάνοβιτς.


03.10.2007.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΜΒΩΝ-ΚΑΣΣΕΤΤΩΝ

Αναμένω ότι η διήμερη αυτή συνάντηση στο Βελιγράδι, αφιερωμένη στα θύματα των λεγόμενων βομβών-κασσεττών θα αποτελέσει αξιοσήμαντο κρίκο στο δρόμο προς την οριστική απαγόρευσης της χρήσης αυτών των θανατηφόρων πυρομαχικών,- δήλωσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, κ. Vuk Jeremić, εγκαινιάζοντας την πρώτη Διεθνή διάσκεψη των χωρών που απειλούνται από τις λεγόμενες βόμβες-κασσέττες, τύπου cluster, που λαμβάνει χώρα στο Βελιγράδι. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Σερβία αποτελεί το απευθείας θύμα της χρήσης αυτών των βομβών, καθώς και ότι η χώρα μας τάσσεται υπέρ της κήρυξης μορατορίου για τη χήρηση αυτού του είδους πυρομαχικών.

Ο κ. Jeremić υπενθύμισε, στη συνέχεια, ότι κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟϊκής επέμβασης εναντίον της Σερβίας, το έτος 1999, ρίχτηκαν περίπου 350.000 τεμαχίων των λεγόμενων βομβών-κασσετών, ότι περίπου 23 χιλιάδες τετραγωνικών χιλιομέτρων των εδαφών της Κεντρικής Σερβίας δεν έχουν ακόμα καθαριστεί απαυτές τις βόμβες που δεν εξερράγησαν, καθώς και ότι η χώρα μας συνεχίζει και παραπέρα να ζει υπό το δυσβάστακτο βάρος των απρόβλεπτων συνεπειών κάποιας τυχόν αιφνίδιας έκρηξής τους.

Τέλος, ο κ. Γέρεμιτς τόνισε ότι βασικό στόχο αυτής της διάσκεψης αποτελεί η παροχή βοηθείας στα θύματα αυτών των βομβών, η έναρξη του έργου καθαρισμού των εδαφών στα οποία ρίχτηκαν οι βόμβες, και να καθιερωθεί διεθνής συνεργασία στον τομέα αυτό, για να επιστρατευθεί ολόκληρη η παγκόσμια κοινή γνώμη, με σκοπό να απαγορευθεί η περαιτέρω χρήση αυτών των θανατηφόρων πυρομαχικών.

Στη συνάντηση του Βελιγραδίου συμμετέχουν επίσημοι εκπρόσωποι 24-σσάρων από τις συνολικά 26 χωρών που απειλούνται από τις βόμβες-κασσέττες, καθώς και επίσημοι εκπρόσωποι παραπάνω από 40 χωρών του κόσμου.

 

Copyright The International Radio Serbia and Montenegro