U fokusu

 
 

10. oktobar 2007.

KONFERENCIJA »ŽIVOTNA SREDINA ZA EVROPU« U BEOGRADU

Šesta ministarska konferencija "Životna sredina za Evropu", u beogradskom centru Sava okupila je visoke predstavnike 56 zemalja i više međunarodnih i nevladinih organizacija, koji će razmatrati pravce vođenja politike zaštite životne sredine u narednih tri do pet godina u Evropi i svetu. Izveštaj Sandre Pekić.

Otvarajući konferenciju predsednik Srbije Boris Tadić je istakao da je očuvanje životne sredine pitanje najviše kategorije, jer poštovanje prirode, znači poštovanje nas samih. Tadić je ukazao na važnost podsticanja ekonomije da ulaže u zaštitu životne sredine, što je od posebnog značaja na globalnom ali i regionalnom nivou.

 »Mišljenja sam da razvejenije zemlje treba da pomognu tranzicionim ekonomijama da bi što lakše podnele teret nove reorganizacije ekonomije koji poštuju standarde zaštite životne sredine, jer je to pitanje važno za dinamičan i ravnomeran razvoj jugoistočne Evrope, ali i drugih delova sveta«, ocenio je Tadić. Predsednik Srbije je rekao je pokrenuta i inicijativa za veću upotrebu motornih vozila sa minimalnom emisijom izduvnih gasova. Tadić je najavio osnivanje regionalnog virtuelnog centra u Beogradu za praćenje klimatskih promena u regionu jugoistočne Evrope. On je istakao da naša zemlja ima dugu tradiciju u istraživanju klimatskih promena, podsetivši na dostignuća Milutina Milankovića.

Izvršni sekretar Ekonomske komisije UN za Evropu Marek Belka je podsetio da je prva ministarska konferencija u okviru procesa "Životna sredina za Evropu" održana pre 16 godina. Ocenjujući da je reč o procesu koji je fokusiran na unapređenje i očuvanje životne sredine u Evropi, Belka je dodao da samo partnerskim odnosom mogu biti izgrađeni mostovi ka ekološki održivoj budućnosti regiona i sveta. 

Ministar zaštite životne sredine Saša Dragin je na prvoj plenarnoj sednici konferencije "Životna sredina za Evropu" rekao da će uspostavljanjem sistema informisanja i prikupljanja podataka biti efikasnija nacionalna politika zaštite životne sredine. On je ukazao na neophodnost podrške državnih institucija obrazovanju o ekologiji i uticaju na javnost, kako bi se podigla javna svest o potrebi zaštite životne sredine. Takođe, potrebno je nastaviti primenu postojećih i uspostavljanje novih multilateralnih sporazuma, usmerenih na poboljšanje stanja životne sredine u Evropi, istakao je Dragin.

Izvršna direktorka Evropske agencije za zaštitu životne sredine Džasmin MekGlejd rekla je da, prema izveštaju te agencije, u proteklih 15 godina, postoji evidentan napredak u zaštiti životne sredine u 53 zemlje. Kada je reč o kvalitetu vode, vazduha i tla, podaci se u velikoj meri razlikuju među evropskim zemljama, rekla je MekGlejd i navela da, prema podacima, više od sto miliona ljudi nema pristup čistoj besplatnoj pijaćoj vodi. Prema njenim rečima, zagađenost atmosfere skraćuje prosečan životni vek u zapadnoj i centralnoj Evropi za godinu dana i ugrožava zdravlje dece. Ona je dodala da izveštaj pokazuje da za više od 700 evropskih živih vrsta preti opasnost izumiranja.

Neposredno pred svečano otvaranje Konferencije, ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić i ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević, zajedno sa predstavnicima ostalih zemalja, učestvovali su u promotvnoj vožnji biciklima ispred centra Sava. U radu trodnevne Konferencije u Beogradu, osim ministara za zaštitu životne sredine i obrazovanje zemalja Ekonomske komisije UN za Evropu, Kanade i SAD, učestvuju i predstavnici drugih država članica UN, međunarodnih i nevladinih organizacija i medija. Na skupu će biti razmatrane tri kategorije dokumenata, među kojima su od posebnog značaja ministarske izjave o obrazovanju, beogradska izjava o biodiverzitetu i Ministarska deklaracija koja će biti usvojena na kraju Konferencije.


10. oktobar 2007.

DJELIĆ - PREZENTACIJA ODRŽIVOG RAZVOJA SRBIJE

Očekujem da će strategija održivog razvoja Srbije, nakon sprovedene juvne rasprave, biti usvojena na Vladi Srbije u februaru iduće godine i da će ubrzo posle toga biti usvojena u Skupštini Srbije, istakao je potredsednik Vlade Božidar Djelić, predstavljajući Nacrt Strategije učesnicima Šeste ministarske ekološke konferencije u Beogradu. Izveštaj Mladena Bijelića.

Održivi razvoj podrazumeva privredni razvoj jedne zemlje, uz očuvanje i zaštitu prirodne sredine. Naša je obaveza, podsetio je Djelić, da budućim generacijama u najmanju ruku ostavimo životnu sredinu onakvu kakvu smo je mi zatekli. On je podsetio da su već mnoge zemlje platile danak ubrzanom tehnološkom razvoju, upropašćavajući i zagadjujući pri tome, ne samo svoju, životnu sredinu. U svetu je, medjutim, sve prisutnija svest o potrebi da države zajednički pristupe rešavanju tog pitanja i usvoje dugoročnu strategiju održivog razvoja, koja podrazumeva prvenstveno insistiranje na novim, čistim tehnologijama, koje ne zagadjuju životnu okolinu, kao i obezebedjenje neophodnih sredstava za njeno sprovodjenje, istakao je potpredsednik srpske vlade.

Sredstava za brojne projekte koje će Srbija realizovati u okviru Strategije ima, jer su pojedine zemlje, poput Nemačke, rešile da nam otpišu deo dugovanja, uz obavezu da tim srestvima realizujemo odredjene ekološke projekte, rekao je Djelić. On je dodao da i neke druge zemlje predlažu isto, a značajan deo sredstava biće obezbedjen iz predpristupnih fondova Evropske Unije, kao i zahvaljujući nedavnom pristupanju Srbije Kjoto protoku o ograničenju emisije štetnih gasova, rekao je Djelić. On je izrazio očekivanje da će već u budžetu Srbije u narednoj godini biti predvidjena sredstva za realizaciju odredjenog broja projekata, koji se prvenstveno odnose na reciklažu i korišćenje raznih obnovljivih vidova energije.

Djelić je takodje podsetio da Srbija u domenu zaštite čovekove sredine, kao i u mnogim drugim oblastima, kasni za Evropom. Ipak, kad je ekologija u pitanju, to zakašnjeneje nije alarmantno, ocenio je Djelić, ističući da je Švedska tek pre 5 godina usvojila domument o strategiji. Imajući u vidu našu inventivnost i talenat, smatram da ovaj jaz za razvijenijim zemljama, kad je ekologija u pitanju, možemo da prevazidjemo u ne tako dugom periodu, zaključio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić na prezentaciji Strategije održivog razvoja Srbije.

 

Copyright © The International Radio Serbia