Ιστορία του ραδιόφωνου

 

 
Το Διεθνές Ραδιόφωνο της Σερβία-Μαυροβούνιο είναι ο μοναδικός κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός που εκπέμπει δια μέσου των βραχαίων κυμάτων προγράμματα σόλα τα μέρη του κόσμου σε 13 γλώσσες, στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, ισπανικά, αραβικά, ελληνικά, βουλγάρικα, ιταλικά, ουγγρικά, κινέζικα, αλβανικά και στα σερβικά.

Η μετάδοση των προγραμμάτων που προορίζονται για το εξωτερικό άρχισε στις 8 Μαρτίου του 1936. στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, με άμεση αφορμή για την ίδρυση αυτού του ραδιοφωνικού σταθμού στα βραχαία κύματα την ανάγκη να αντισταθεί η χώρα μας στη φασιστική προπαγάνδα. Το Νοέμβριο του 1941., την εποχή της κατοχής του Βελιγραδίου στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, άρχισε να λειτουργεί η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, σταθμός που μετέδιδε προγράμματα μέχρι το 1945. από την πόλη Ούφα των Ουραλίων. Από το 1945. τα προγράμματα που προορίζονται για το εξωτερικό εκπέμπονται στο πλαίσιο του Ραδιοφωνικού Σταθμού Βελιγραδίου. Βάση της απόφασης της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας ιδρύθηκε ο ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ που λειτουργούσε μέχρι το Ιανουάριο του 1954., όταν ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Βελιγραδίου αναλαμβάνει και πάλι τη μετάδοση των προγραμμάτων για το εξωτερικό. Απόφαση για την ίδρυση της επιχείρησης Ραδιοφωνικός Σταθμός Γιουγκοσλαβίας λήφθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1977. και το ίδιο ραδιόφωνο άρχισε τη λειτουργία σαν χωριστό ίδρυμα στις 2 Φεβρουαρίου 1978.

Από το 1951. τα προγράμματα που προορίζονται για τις χώρες του κόσμου εκπέμπονται από το κέντρο στην κωμόπολη Στούμπλινε κοντά στο Βελιγράδι, ενώ το νέο κέντρο εκπομπής των προγραμμάτων αποπερατώθηκε στην πόλη Μπιέλινα της Ρεπούμπλικα Σρπσκα το 1987. Λόγω του πολέμου στο έδαφος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το 1992. από το κέντρο εκπομπής στη Μπιέλινα μεταφέρθηκαν στο Στούμπλινε δύο πομποί μετάδοσης. Την εποχή του ΝΑΤΟϊκού βομβαρδισμού εναντίον του ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το 1999. καταστράφηκε το κύριο κτίριο του κέντρου εκπομπής στο Στούμπλινε, μαζί με όλους τους πομπούς.

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Γιουγκοσλαβίας-Διεθνές Ραδιόφωνο Σερβία-Μαυροβούνιο παρουσιάζεται στο Διαδίκτυο από το Μάρτιο του 1997. Στη διεύθυνση radioyu.org μπορείτε να ακούσετε καθημερινά προγράμματα σε έξι γλώσσες-στα σερβικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά και στα ισπανικά, και μπορείτε να διαβάσετε γραπτές ειδήσεις σε 13 γλώσσες-στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, ισπανικά, αραβικά, ελληνικά, βουλγάρικα, ιταλικά, ουγγρικά, κινέζικα, αλβανικά και στα σερβικά.

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Γιουγκοσλαβίας-Διεθνές Ραδιόφωνο Σερβία-Μαυροβούνιο εκπέμπει από το 1991., εκτός από τα προγράμματα που προορίζονται για το εξωτερικό και το ντόπιο πρόγραμμα στα κύματα του YU RADIO σε συχνότητες των 100,4 χιλιοκύκλων.

Ο σταθμός μας διατηρεί τακτικές επαφές με τους ακροατές από τη χώρα και το εξωτερικό. Στη διεύθυνσή μας φτάνουν κάθε χρόνο μερικές χιλιάδες γραμμάτων από όλα τα μέρη του κόσμου. Στην υλοποίηση των προγραμμάτων συμμετέχουν περίπου 190 εργαζόμενοι.