A Rádió története

 

 
A Szerbmontenegrói Rádió az egyetlen állami rádióműsort sugárzó állomás, amely rövidhullámon sugározza adásait a világ minden részébe tizenhárom nyelven – angolul, franciául, németül, oroszul, spanyolul, arabul, görögül, bolgárul, olaszul, magyarul, kinai és szerb nyelven.

A külföldnek szánt műsor e térségből való sugárzása 1936. március 8-án kezdődött meg a Jugoszláv Kirányságban, ennek közvetlen oka pedig a fasiszta propagandának való ellenállás volt. A második világháború alatt, Belgrád megszállása idején, 1941 novemberében kezdte meg működését a SZABAD JUGOSZLÁVIA, amely 1945-ig az Urál menti Ufe városából sugározta műsorát. 1945. óta a külföldnek szánt műsort a Belgrádi Rádió keretében sugározzák. A Jugoszláv Föderatív Népköztársaság kormányának végzésével megalakították a Jugoszlávia Rádiót, amely ebben a státusban 1954 jauárjáig működött, amikor a Belgrádi Rádió újból átvette a külföldnek szánt műsor sugárzását A Jugoszlávia Rádió informatív munkaszervezet megalapításáról szóló határozatot 1997. január 26-án hozták meg, a rádió pedig mint külön munkaszervezet 1978. február 2-án kezdi meg munkáját.

A külföldnek szánt műsort 1951. óta a Belgrád közelében lévő Stubline városában lévő átjátszó állomásból sugározta, az új leadó állomást, a Boszniai Szerb Köztársaságban található Bijeljina városában 1987-ben fejezték be. A Bosznia területén dúlt háború miatt, 1992-ben két leadószerkezetet áttelepítettek a Stubline-i központba. A Jugoszlávia elleni NATO bombázás alatt megsemmisült a stublinei átjátszóállomás épülete, összes műszaki berendezésével együtt.

A Jugoszlávia Rádió – A Szerbia és Montenegró Nemzetközi rádiója 1997. óta az Interneten is sugároz műsort. A rádió internetes oldalán mindennap hat nyelven hallgatható a műsor: szerbül, angolul, franciául, németül, oroszul és spanyolul, a radioyu.org címen és írásban is figyelemmel kísérhető tizenhárom nyelven: angolul, franciául, németül, oroszul, spanyolul, arabul, görögül, bolgárul, olaszul, magyarul, kinai és szerb nyelven.

A Jugoszlávia Rádió – a szerbmontenegrói nemzetközi rádió, a külföldi műsor mellett, hazai programot is készít a JURÁDIÓ nevű rádióján, a 100,4 MHz-en.

A rádió rendszeres kapcsolatot tart külföldi és hazai hallgatóival. A szerkekesztőségbe évente több ezer levél érkezik a világ minden tájáról. A műsor készítésében 190 munkavállaló vesz részt.