Novi talas nasilja na Kosovu i MetohijiU napadu albanskih terorista na grupu srpske dece u Goraždevcu kod Peći ubijeno je dvoje, a ranjeno više dece. 


15.avgust 03. 07:49

»»»»»»««««««

Odlukom vlade Srbije, u Republici je Dan žalosti u spomen žrtvama koje su stradale u terorističkom napadu albanskih ekstremista u kosmetskom selu Goraždevac kod Peći.

U Goraždevcu su sahranjeni Ivan Jovović i Pantelija Dakić, žrtve terorističkog napada na grupu srpske dece na reci Bistrici. Vladika crnogorsko-primorski Amfilohije Radović je u obraćanju posle opela rekao da to ubistvo treba da bude opomena medjunarodnoj zajednici, da budućnost pojedinca i naroda ne sme počivati na zločinima. Premijer Srbije Zoran Živković je istakao da medjunarodne snage, koje su preuzele odgovornost za bezbednost kosmetskih Srba, ni posle četiri godine nisu ispunile osnovni zadatak svoje misije. Podsećajući da su UNMIK i KFOR obećali da će razoružati paravojne formacije, Živković je rekao da su neke od njih postale zvanične vojne i policijske snage privremene pokrajinske vlade. Živković je poručio da će vlasti u Beogradu učiniti sve da poboljšaju položaj srpske zajednice na Kosmetu, ali je dodao da je za ostvarenje tog cilja potrebno imati jake saveznike.

»»»»»»««««««Ubijeni Ivan Jović (19 godina) 

Ubijeni Panto Dakić (10 godina)

 


16.avgust 03. 13:05

Zdravstveno stanje dečaka Bogdana Bukumirovića koji je teško ranjen u napadu albanskih terorista na grupu srpske dece u Goraždevcu, kod Peći, trenutno je stabilno a postoperativni tok je normalizovan, izjavio je načelnik anesteziologije i intenzivne terapije Vojno-medicinske akademije u Beogradu Krsto Jovanović.

Dečak je za sada van životne opasnosti, ali je nezahvalno davati prognoze o daljem toku njegovog oporavka, naveo je dežurni lekar na odeljenju za intenzivnu negu.


Povređeni Bogdan BukumirovićPovređeni Đorđe Ugrenović (20 godina)


Povređeni Marko Bogićević (11 godina)


16.avgust 03. 16:29

Više od hiljadu stanovnika Kosovskog Pomoravlja, na severu Pokrajine okupilo se danas na trećem uzastopnom protestnom skupu u Ranilugu, povodom ubistva dva i ranjavanja četvorice mladih Srba u Goraždevcu kod Peći. 

Učesnici skupa uputili su apel medjunarodnim organizacijama, UNMIK-u i generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu, da zaštite preostalo srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiju. Od Vlade Srbije i Koordinacionog centra za Kosovo zatraženo je da spreče dalji teror nad Srbima i ostalim nealbanskim stanovništvom.


16.avgust 03. 16:27

Krizni štab sela Goraždevac zatražio je smenu lokalnih predstavnika policije UNMIK-a i KFOR-a, kao i predsednika skupštine opštine Peći zbog nepreduzimanja odgovarajućih mera koje su mogle da spreče ubistvo dvoje i ranjavanje četvoro srpske dece u tom mestu. 

Smena medjunarodnih zvaničnika traži se jer se zločin dogodio u enklavi pod neposrednom zaštitom KFOR-a i na teritoriji za koju je po Rezoluciji 1244 direktno dgovoran UNMIK, dok se smena predsednika SO Peć traži zbog etnički pristrasnog i negativnog odnosa prema srpskom stanovništvu u nasilja prema Srbima.


16.avgust 03. 13:16

Premijer Srbije Zoran Živković ocenio je da povratak snaga bezbednosti SCG na Kosovo u ovom trenutku ne bi doneo trajan mir. 

Na Kosovu ima previše naoružanih albanskih terorista, pa bi vojnici i policajci u broju koji je predvidjen Rezolucijom 1244, zajedno sa gradjanima, bili samo glineni golubovi, izjavio je Živković Radiju Slobodna Evropa.


16.avgust 03. 13:13

Albanski ekstremisti napali su sinoć iz automatskog oružja policijski punkt Končulj kod Bujanovca, u blizini administrativne granice izmedju centralne Srbije i Kosova. 

U napadu koji je izveden iz sela Končulj, nastanjenog isključivo Albancima, nije bilo povredjenih. Za poslednjih nedelju dana to je četvrta oruyžana provokacija Albanaca na jugu Srbije.


Copyright © The International Radio Serbia and Montenegro