Politika

 

22.10.2007.

PAJEVIQ PER INTEGRIMET EUROPIANE

Ne kohen e sotme per cdo shtet, e ne vecanti per shtetin sic eshte Serbia, rruga e vertete e perparimit si dhe e jetes me te mire per qytetaret e saj nenkupton integrimin nderkombetare dhe te gjitha format e bashkepunimit me pjeset e tjera te Europes e Botes, thote bashkepunetori i fondit ISAC dhe analisti Millan Pajeviq. Shenoi Sandra Pekiq.

Pajeviq thote se Serbia me integrimet e metejshme europiane do te mund te llogarite per vleren e madh materiale dhe edukative. Por politikanet dhe opinioni publik duhet te kuptojne se Serbia nuk do te pranojne qe Serbia nuk do te behet anetare e familjes europiane, te ciles gjeografikisht i takon, derisa te mos plotesoje te gjitha standardet qe i duhen nje vendi modern europian, mendon Pajeviq. Nga ana tjeter sa me shume te miratohen ne Serbi parimet dhe procedurat e BE, kjo do te varet me shume nga lideret e vendit, te cilet jo shume kohe me pas vendit i kane bere dem shume te madh, tha Pajeviq.

Sipas fjaleve te tija, nevojitet riorganizimi urgjent dhe redefinimi i forcave reformuese ne Serbi. Ai foli per kerkimet e opinionit publik sipas te cilave qytetaret ne vitin 2000 ishin pa medyshje per reforma dhe bashkepunim te plote me bote, por per shkak te zhgenjimit sa vete e me shume vendosin per mundesi ekstreme popullore. Pra, mungesa e reformave, dhe keshtu edhe ngadalesimi i integrimeve europiane, ndikojne ne pakenaqesine dhe mosinteresimin e qytetareve te Serbise gje qe parashikon problem ne kete faze te tranzites.

Duke folur per shkallen e duhur ne integrimet europiane ai mendon se programi i Partneritetit per paqe do te mundesoje qe Serbia te marre pjese barabar ne zgjidhjen e problemeve te sigurise jo vetem ne teritorin e vete, ne KeM por edhe ne tere Ballkanin. Ai vlereson se interesi me i madh i Serbise eshte qe te mos jete me objekt i politikes boterore, por nepermjet maredhenieve te plota partnerike me Be dhe NATO-n te vendose zonen e stabilitetit, sigurise dhe perparimit ne tere regjionin. Prandaj duhet te vertetohet edhe ligjshmerisht se bashkepunimi regjional dhe integrimet euroatlantike jane jo vetem interes i madh por edhe e vetmja mundesi per zhvillimin e vendit tone, thote Pajeviq. Ai mendon se vazhdimi i punes ne strategjine e politikes se jashtme serbe, me te cilen do te caktohen perparesite dhe parimet, do ti mundesohet Serbise qe te vzhdoje me sukses te ndertoje shoqerine e nje shteti modern.


19.10.2007.

NGA SKENA E BRENDSHME POLITIKE

Pas rundite te dyte te bisedimeve te Beogradit dhe Prishtines ne uikendin e kaluar ne Bruksel, me ndermjetsimin e treshite te Kontakt grupes ,qeshtja e Kosmetite eshte ne qender te vemendjes te diplomacise serbe para takimite me 22.tetor. M evemndje po percillen edhe bisedimet mbrenda koalicionit ne qeveri rrethe qeshtjes te mbajtjes te zgjedhjeve per kryetar dhe lokale dhe per kryetar te Beogradite ka pergaditur gazetarja e jone Senka Kuder.

Presidenti Boris Tadiq edhe njiher gjate javes se kaluar ka refuzuar mundesin qe Serbija te pranon pamvarsin e Kosmetite,se si me shpjete te hyn ne BE . Ai ka vlersuar qe Kosmeti ka me shume sansa si pjes e Serbise ,te behet pjes e Evropes. Ne te njeten kohe kryeministri I Serbise Vojisllav Koshtunica ka deklaruar qe SHBA po udheheqin politiken e vrazhde dhe haptazi jan per coptimin e Serbise .Duke reaguzr ne deklaraten e perseritur te zedhensit te Stejt departamentite Tom Kejsit qe SHBA mbesin pran theksimite qe zgjedhja e statusit te Kosmetite eshte pamvarsia dhe ai ka perfunduar qe ky qendrim deshmon edhe ajo qe SHBA dhe NATO-ja pa ligjeshem kan bombarduar Serbine dhe kan sijellur forcat e veta ne Krahin qe tja kembene 15% te teritorit te saj.

Zgjedhjet presidenciale dhe lokale duke u bazuare sipas deklaratave te fundit te perfaqesuesive te koalicionit ne qeveri nuk do te mbahen deri ne funde te vitite ne PDS theksojin se bisedimet po vazhdojin per keto qeshtje. Dhe do te shtyhen deri te perfundimi I rpocesit te bisedimeve per Kosmetin me 10.dhijetor .Perfaqesueja e e PD ne kuvendin e Serbise Nada Kolungjija ka then qe kjo parti eshte e gaqeshme qe te pranon argumentet qe nuk eshte mire te mbahen zgjedhjet ne dhijetor neqoftse egzistojin vlersimet qe bisedimet per KdheM jane ne fazen perfundimtare. Ajo ka shtuar qe eshte e rendesishme qe PDS ka vertetuar qe kur eshte fjala per zgjedhjet nuk do te shkel ligjin Kushtetues. Ishe kryetari I Gjygjit Kushtetues Slobodan Vuqetiq ka theksuar qe afati I detyrushem per shaplljen e zgjedhjeve eshte 31.dhijetori ,ne raste se nderrohet ligji Kushtetues ,munde te miratohen afatet komote se mandati pesvjeqar I Boris Tadiqit kalon ne korrik te vitite 2009. dhe mandati I shume komunave neper Serbije kalon ne vjeshte te vitite te ardheshem.

Zgjedhja e kryetarit te perkoheshem te Beogradite deri te zgjedhjet e ardeshme ka qen ne qender te vemndnes dhe pesrjhska te kesaj kuvendi parlametar dy here ka derpre punen .Deputet e PRS kan insituar ne spjegimin qe siq kan theksuar ne zgjedhjen jo te ligjeshme te Zoran Alimpiqit per perfektin e Beogradit dhe Milorad Peroviqin per zevendes . Pas vdekjes te Nenad Bogdanoviqit ata kane nderruare funkcionet se si njeri I pare I qytetite te jet I partise Demokratike.

Keshilli I ligjeve ka refuzuar propozimin e radikalve qe te detyuron kryetarin e Parlamentite Oliver Duliqin ,qe menjiher te shpalle zgjedhjet per kryetar te Beogradit . Duliq ka deklaruar qe afati I zgjedhjeve do te rrespektohet ,por neqoftse arrihet marrveshja qe ligji Kushtetu te ndryshohet zgjedhjet do te shtyhen, qyshe ne ditet tjeter me arritjen e marrveshjes do te shpall zgjedhjet per perfektin e Beogradite.


18.10.2007.

RADIQ PER PROVOKIMET E REJA NE KdheM

Pa marre parasyshe ne apelet e Serbise kur jane ne pytje tentimet qe bisedimet per statusin e ardheshem te KdheM te shtyhen ose te kushtezohen ky proces edhe me tutje po zhvillohet nen hijen e kercnimeve dhe verjteve per eskalimin e mundeshem te dhunes ne Krahin, neqoftse nuk vijen deri te pamvarsia e Krahines. Ditet e fundit e dhunes dhe marrjen e pjeses veriore te Mitrovices e ka lajmrue AKSH. Keto deklara dhe te njeta ne vende qe te denohen ,per shume organizata nderkombetare paraqesin edhe si argument ne favor te pamvarsise .Ne bised me analistin ushtarak Aleksander Radiq ,gazetari yne Mladen Bijeliq ka ber bised.

"Shqiptaret ne KdheM munde te kercnohen me force neqoftse nuk jane te kenaqur me procesin e zgjedhjes te statusit te Krahines, qe per ta kupton vetem pamvarsin" ka vlersuar anlisti ushtarak Aleksander Radiq. Per ndryshim prej ketyre, Serbia eshte e kufizuar vetem ne bisedime dhe cdo permendje e dhunes prej anes se saj do te jet serioze dhe kontraproduktive konsideron Radiq.

"Besoj qe Shqiptaret e Kosoves te paret do te marrin akcioni se ata kane me se shumti arsye dhe ndihen se ne vendin e vet jane me te forte ata kan nje adute shume te rendesishem qe neve pala serbe nuk e kemií. Ajo eshte thekson Radiqi mundesija qe te kercnohen me force ,qe sipas vlersimit te tije AKSH si dhe organizata tjera paraushtarake ne Kosmet kan potencialet e verteta qe te sijellin demtimet e ndryshme nepermes aktiviteve teroriste. Gjithashtu egziston kercnimi I hapur I forcave nderkombeatre ne KdheM neqoftse nuk kane perkrahjen e kenaqeshme prej vendeve te perendimit ka then Radiq.

Ai thekson qe US ajo eshte institucioni legal e cila duhet te ploteson cdo detyre I I cili I udhrohet ,duke velrsuar se si zyartaret ushtarak ne paraqitjet e dertashme kan theksuar " Qe nuk jane avanturise qe nuk jane te gaqeshem qe te perfeshihen ne ansje manipulim politik dhe promovim e cila do te ishet ne sulmet bombastike politike dhe te frazave te thata dhe patriotizmi I zbrazet". Kur eshte fjala per kryerjen e detyreve te rregullta mendoje qe ushtrise I duhet ti besohet dhe qe ajo do te perkrah cdo zgjedhje politike te e cila do te vije nepermes procesit bisedues ,ka vlersuar Aleksander Radiq,ne deklaraten per "Radion Nderkombetare te Serbise".


16.10.2007.

SVILLANOVIQ PER INTEGRIMET EUROPIANE

Shkalla e ndryshme e integrimeve europiane te vendeve te Ballkanit Perendimor, problemet e shoqerive ne tranzite dhe ekonomia, pyetja e pazgjidhur e statusit te KeM si dhe pasojat e perleshjeve te luftes kushtezojne nevojen per gjetjen e politikes se re te Brukselit ndaj tere regjionit, mendon funksioneri i Paktit per stabilitetin e Eropes juglindore Goran Svillanoviq. Me gjere ne shenimin e Sandra Pekiqit.

Svillanoviq mendon se Brukseli zyrtar duhet te ndryshoje politiken ndaj Serbise dhe regjionit, me qellim qe te ndalet zgjidhja e pyetjes se KeM shkakton pasoja katastrofike ne maredheniet ndermjet vendeve ballkanike. Sipas fjaleve te tija, nevojitet qe BE ne muajt e ardhshem te tregoje se eshte unike dhe e vendosur qe te dale si faktor kryesor brenda te cilit duhet te zgjidhet kjo pyetje. Svillanoviq thore se ne rethet politike europiane egziston ides qe vendet qe hyjne ne BE te lejohen qe te kene statusin e kandidatit para se te plotesojne te gjitha kriteret nga Kopenhageni. Pas kesaj do te beheshin vec e vec bisedimet me qellim qe procesi i shoqerimit te zgjat derisa shoqerite e ketyre vendeve te behen realisht gati per hyrjen ne BE, theksoi Svillanoviq. Duke folur per marreveshjet per lehtesirat ne lidhje me vizta per disa kategori te qytetareve te Serbise qe do te hyjne ne fuqi nga fillimi i vitit te ardhshem ai mendon se regjimi i tanishem shentgen ndaj vendeve te regjionit eshte i paqendrueshem. Sipas tij, shkaqe per mbajtjen e regjimit vizor sic eshte lufta kunder krimit te organizuar dhe mbrojtja e vendeve te punes brenda Unitetit, nuk jane te pranueshem. Kriminelet kane viza gje qe e tregojne te dhenat se disa te akuzuar per vrasjen e kryeministrit Zoran Gjingjiq jane arrestuar ne Greqi, ndersa i akuzuari kroat per krime te luftes Ante Gootvina ne Spanje, tha Svillanoviq.

Ish ministri i puneve te jashtme i ish RFJ-se Goran Svillanoviq shton se duhet te rotohet piramida e financimit te vendeve nga fondet europiane dhe sipas ketij sistemi Serbia ne procesin e stabilizimit e shoqerimit fiton 170 milione euro ne vit, ndersa Bullgaria akoma me shume. Sipas tij ndarja e tille e mjeteve vetem thelleson dallimin midis shteteve ne procesin e hyrjes dhe atyre qe kane hyre ne Unitet.

Duke folur per fjalet e zyrtareve te larte te Italis, Sllvenis e vendeve te tjera se Serbise duhet ti mundesohet afrimi i shpejte ne BE Goran Svillanoviq mendon se flitet per ere te re te politikes europiane edhe pse ka kundershtime te medhaja per kete ide.BE duhet te zbatoje politiken ne dy rruge pra qe njekohesisht te zgjidh pyetjen e statusit te KeM dhe integrimin europian te Ballkanit Perendimor.

 

Copyright © The International Radio Serbia and Montenegro