Na referendumu potvrdjen novi Ustav

 

02. novembar 2006. 15:05

NVO kritikuju pohvalnu ocenu Saveta Evrope o referendumu

Nekoliko nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava u Srbiji, kritikovalo je pohvalnu ocenu glasanja na referendumu o novom ustavu Srbije, koju su dali posmatrači Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (SE). Šefu Kancelarije SE u Beogradu Stefanu Valentiju, pismom su se obratili Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM), Helsinški odbor za ljudska prava i Inicijativa mladih za ljudska prava. U pismu te tri organizacije, osporavaju se ocene iz izveštaja delegacije Parlamentarne skupštine SE, da je glasanje proteklo u redu i miru, da je predlog Ustava bio rezultat širokog međustranačkog i društvenog sporazuma, kao i da su se u medijima mogla izneti različita mišljenja.


02. novembar 2006. 12:36

Dinkić i Kojadinović o proglašenju novog Ustava

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić, izjavio je da mu je svejedno kada će biti proglašen novi Ustav Srbije, ali je istakao da to ne bi trebalo da bude posle 8. novembra. Dinkić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, ponovio da se zalaže za održavanje parlamentarnih izbora do kraja godine, zbog usvajanja budžeta za sledeću godinu. On je naglasio da je stav G 17 Plus, čiji je predsednik, da demokratske stranke treba da imaju zajedničkog kandidata za predsednika Srbije. Ako o tome ne može da se postigne dogovor, onda je najbolje da izbori budu razdvojeni, da prvo budu održani parlamentarni, a potom predsednički, istakao je Dinkić. Ministar kulture Dragan Kojadinović je na istoj konferenciji za novinare rekao da je datum sednice Skupštine Srbije na kojoj bi bio proglašen novi Ustav stvar predsednika parlamenta. Ta sednica može da bude održana 5. novembra, ali bih više voleo da to bude na Mitrovdan, 8. novembra, rekao je Kojadinović, koji je i funkcioner Srpskog pokreta obnove.


01. novembar 2006. 16:04

Đurić: Novi Ustav biće proglašen verovatno 8. novembra

Novi Ustav Srbije mogao bi biti proglašen na Mitrovdan, 8. novembra, izjavio je BETI šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Srđan Đurić. On je rekao da će konsultacije premijera i predsednika Srbije, predsednika Skupštine i predstavnika stranaka o datumu proglašenja Ustava biti održane posle saopštavanja konačnih rezultata referenduma. Republička izborna komisija trebalo bi sutra da saopšti konačne rezultate izjašnjavanja gradjana o novom Ustavu.


01. novembar 2006. 15:50

U toku konsultacije stranaka o ustavnom zakonu

Konsultacije stranaka o Ustavnom zakonu su u toku i najvažnije je da se dođe do kvalitetnog i kompromisnog rešenja, izjavio je BETI portparol Demokratske stranke Srbije (DSS) Andreja Mladenović. On je istakao potrebu da se dođe do rešenja koje će omogućiti podršku potrebne većine u parlamentu. Videćemo da li će stranke postići dogovor do 8. novembra, rekao je Mladenović i dodao da DSS smatra da bi tada, na Mitrovdan, trebalo da bude održana sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti proglašen novi Ustav. Prema njegovim rečima, tek kada bude usaglašen tekst Ustavnog zakona, biće poznato kada i koji izbori će biti raspisani. Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić rekao je agenciji Beta da se još ne zna koji će izbori i kada biti održani i istakao da se još ne radi na Ustavnom zakonu, ali da se vode neformalne konsultacije.


01. novembar 2006. 14:32

SRS i SPS za svečanu sednicu Skupštine 8. novembra, na Mitrovdan

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić i predsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić, saglasili su se da bi bilo najbolje da novi Ustav Srbije bude proglašen 8. novembra, na Mitrovdan. Odmah po proglašenju Ustava trebalo bi najhitnije doneti Ustavni zakon, kao i zakone o vojsci, predsedniku Republike, Vladi, ministarstvima, sudovima, kasacionom sudu i paket zakona iz oblasti lokalne samouprave, ocenili su Nikolić i Dačić.


01. novembar 2006. 10:03

Dudaš: Slab odziv Mađara zbog manjinskih prava i autonomije

Potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Karolj Dudaš izjavio je da slab odziv Mađara u Vojvodini na referendumu o novom Ustavu Srbije, svedoči da manjine nisu pronašle sebe u novom Ustavu. Dudaš je za novosadski "Građanski list" naveo da većina vojvođanskih Mađara nije potvrdila ustav, zbog toga što u njemu piše da je "Srbija država Srba i ostalih, a ne svih njenih građana". Dudaš je dodao da Mađari nisu podržali Ustav i zbog toga što najviši pravni akt države koristi "dvostruke aršine" kada, s jedne strane, Kosovu daje punu autonomiju, a, s druge strane, to isto ne priznaje i Vojvodini.


 

GRADJANI SRBIJE PRIHVATILI NOVI USTAV

  Drugog dana izjašnjavanja o novom Ustavu Srbije, sat vremena pre zatvaranja biračkih mesta, ispunjen je uslov da na birališta izadje pedeset odsto plus jedan gradjanin sa pravom glasa. Prvi nezvanični rezultati pokazuju da se više od polovine izjasnilo za novi najviši akt države. Piše Jasminka Radinović.

Sa novim Ustavom Srbija je jača, Ustav stavlja do znanja da je Srbija demokratska i pravna država, Ustav, pozivajući sa na medjunarodno pravo, još jednom kaže da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, rekao je u obraćanju gradjanima premijer Vojislav Koštunica. On je poručio da će odmah početi rad kako bi Ustav "počeo svoj život usvajanjem Ustavnog zakona".

Izražavajući zadovoljstvo sto je skoro četiri miliona gradjana glasalo za novi Ustav, i predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je da se ne slavi previše, već da se misli o predstojećim obavezama.

Šta je to što sada predstoji Srbiji posle zvanične potvrde Ustava na referendumu?

Republička izborna komisija će, kako je zakonom regulisano, konačne rezultate objaviti 2. novembra. Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković je najavio da će svečanu sednicu na kojoj će biti proglašen ustav zakazati za 5. novembar. Najavljuje se i da će tog dana kada svečano bude proglašen Ustav, biti usvojen i Ustavni zkaon koji se u parlamentu donosi dvotrećinskom većinom. Tim zakonom se odredjuju rokovi za izborne radnje, a datum izbora će biti rezultat političkih dogovora koji su, uglavnom preko medija, započeli prošle sedmice. Već u prvim izjavama čelnika Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke, najavljeni su sukobi i oštra politička borba oko termina i nivoa na kojima će oni biti održani.

Analitičari političkih zbivanja na ovdašnjim prostorima ističu da je najvažnije to što je Srbija dobila novi, moderan i evropski Ustav, u kome centralno mesto ima deo o ljudskim pravima, kao i to da iza stava da je Srbija jedinstvena država i da ne može da se deli nijednim aktom, stoji više od polovine gradjana. Istovremeno ukazuju da će novi Ustav biti korak napred kad Srbija završi saradnju sa Hagom i reši pitanje statusa Kosova i Metohije. A Srbi sa Kosova, koji su u najvišem procentu izašli na referendum, poručuju da je potvrdjivanje novog Ustava i poruka medjunarodnoj zajednici da se do rešenja za Kosovo mora doći kompromisom u okviru suverene Srbije.


 

CESID O REFERENDUMU

  Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) je ocenio da način na koji je organizovan i sproveden referendum o novom Ustavu predstavlja dva koraka unazad u odnosu na sve izborne procese u Srbiji u poslednjih 6 godina. Izveštaj Slobodana Živanovića.

Predstavnici CESID-a su, na konferenciji za novinare, napomenuli da su birački odbori ovoga puta najlošije odradili svoj posao u odnosu na sve izbore od 2000. godine. Programski direktor CESID-a Marko Blagojević je istakao da su birački odbori bili partijski, jednoobrazni, bez članova koji bi zastupali i drugačiji stav. Medju članovima tih odbora drugog dana referendumskog izjašnjavanja pojavila se nervoza, u momentu kada je izgledalo da odziv gradjana neće biti dovoljan, pa su zabeležene i neke nepravilnosti na pojedinim biračkim mestima– rekao je Blagojević.

»Naš zaključak jeste da je Ustav zaista dobio natpolovičnu podršku birača u Srbiji, bez obzira na sve nepravilnosti koje smo zabeležili, ali ono što sada predstavlja problem je činjenica da je, zbog svih tih nepravilnosti, bačena senka sumnje na čitav referendumski proces« - ukazao je on.

Procena CESID-a pokazuje da je 51,4 odsto gradjana Srbije glasalo za Ustav. Predstavnici ovog centra nadgledali su sprovodjenje referenduma na uzorku od 600 biračkih mesta i uočili 8 nepravilnosti – rekao je Blagojević, dodavši da su u celoj Srbiji prigovori podneti na oko 30 biračkih mesta. Programski direktor CESID-a Djordje Vuković je kao uočene nepravilnosti naveo da na pojedinim biračkim mestima nije korišćen sprej za obeležavanje glasača, kao ni UV lampa za proveru, te da su neki gradjani glasali bez identifikacionih dokumenata, ili u ime članova porodice. Vuković je kao ključne probleme u sprovodjenju referendumskog procesa naveo i to što su političke partije novac za referendumsku kampanju iskoristile za sopstvenu promociju. Vuković je rekao da su partije same odlučivale o formiranju izborne administracije i da je bila loša komunikacija republičke sa opštinskim komisijama i biračkim odborima. CESID će dalje pratiti kako će se država odnositi prema prigovorima na referendumsko izjašnjavanje, rečeno je na konferenciji za novinare.

Copyright © The International Radio Serbia