Pasqyra e shtypit

 

 

22.10.2007.

PASQYRJA E SHTYPIT

Rundi I trete I Vienes te bisedimeve direkte te Beogradit dhe Prishtines per KdheM dhe situata ne BdheH pas vendimit te perfaqesuesit te larete nderkombetar Miroslava Lajqaka qe te ndryshon Ligjin per Keshillin e ministrave ,temat te cilave shtypi ju kushton vemendje te madhe. Me gjersishte ne PAQYREN E SHTYPIT qe ka pergaditur Ivana Subashiq.

Delegacioni I Beogradit dhe Prishtines ne bisedimet e Vienes do te ken rastin qe te diskutojin edhe per dokumentin e 14 pikave qe ka perpiluar treshi nderkombetar ,shkruan POLITIKA. Ne ket dokument ,thekson gazeta nuk gjindet propozimi per statusin e ardheshem te Kosoves, dhe ase si opcion I mudshem permendet pamvarsia. Duke cekur qe dokumenti kryesishte permban shumicen e sferave ne te cilat pritet bashkpunimi me I madhe I Beogradit dhe Prishtines , gazeta DANAS perciell qendrimin e BE qe propozimi I treshit ndermjetesues nuk eshte anje baze per statusin e ardheshem te Kosoves , por hapi I ardheshem ne procesin bisedues.

Gazetat beogradase gjerishte shkruajne per viziten e zyrtarve serb ne SHBA dhe institucioneve botrore financiare ,posaqerishte duke cekur propozimin e Serbis qe borxhi I KdheM ndaj bankes Botrore te zgjidhet keshtu qe Serbise duhet ti ketheht 215 milion dolar ore ti hiqen prej borxhit te mbetur.Ne lidhje me ket VECERNJE NOVOSTI perciellin deklaraten e shefit te delegacionit te Serbise nekryetarit te Qeverise Bozhidar Gjeliqit qe ky propozim nuk ka asnje lloji lidhje me qeshtjen e suverenitetite, se siq ka then edhe qyteti I Beogradit vet paguan borxhet e veta.

Potezat me te reja te perfaqesueist nderkombetar ne BdheH Miroslav Lajqakit te cilat I takojin procesit te vendimit ne institucionet e ketije shteti, kan nxitur reagime te medhaja te opinjonit politik ne RS se ne mes te tjerave mundeson qe Keshilli I ministarve ne BdheH ne te ardhmen te vendos me shumicen e thijeshte si dhe per vendimet e vlersuara te Parlamentite duhet nje e treta e deputeve te pranushem prej RS, marrdhenjet e Federates ne BdheH dhe jo nje e treta e deputeve te dy entiteve . Ne lidhje me ket POLITIKA perciell deklaraten e Lidhjes se pamvarure te socialdemokrateve ne kuvendin Parlamentar ne kuvendin e BdheH kryetarite te qeveriose te RS Milorad Dodik ,neqoftse nuk arrihet marrveshja ne lidhje me ketro ndryshime ,deputete e kesaj partrije do te kalojin ne opozit dhe ndihmsit e ministarve te kesaj partie ne BdheH do te japin dorheqje. Me keto vendime perfaqesuesi I larte ka tejkaluar dhe direkt ka shkelur Kushtetuten e BdheH dhe ka shkelur esencen e marrveshjes te Dejtonit thekson Dodiki ,dhe perciell POLITIKA.

 

Copyright The International Radio Serbia and Montenegro