Lapszemle

 
 

22.10.2007.

SAJTÓSZEMLE

A mai szerbiai napilapok legnagyobb teret a ma Bécsben kezdődő, Kosovo és Metohia jogállásával foglalkozó közvetlen megbeszélések harmadik fordulójának szentelik, de nagy terjedelemben írnak Miroslav Lajcaknak, Bosznia és Hercegovina magasrangú képviselőjének azon döntéséről is, hogy megváltoztatja a Miniszter-tanácsról szóló törvényt. Bővebben erről mai sajtószemlénkben szóllunk, melyet Ivana Subasic készített.

A bécsi megbeszéléseken Belgrád és Pristina küldöttségének alkalma lesz arra, hogy vitát folytasson arról a dokumentumról, melyet a nemzetközi közvetítői ’hármas’ dolgozott ki - írja a ’Politika’ belgrádi napilap. A dokumentum, az újság közlése szerint, nem látja elő Kosovo jövőbeni jogállását, sem pedig, mint lehetséges megoldást, nem említi a tartomány önálóságát. A ’Danas’ belgrádi napilap közli az Európai Únió álláspontját, hogy a közvetítői ’hármas’ javaslata nem képez semmilyen alapot a tartomány jogállásához, csak a következő lépést a tárgyalási folyamatban.

A szerbiai napilapok írnak a belgrádi tisztségviselők amerikai látogatásáról, s külön aláhúzzák Bozidar Djelic azon javaslatát, hogy Kosovónak a Világban iránti 215 millió euro értékű tartozását, vonják le Szerbia tartozásából. Ezzel kapcsolatban a ’Vecernje Novosti’ közli Bozidar Djelic szerb kormányalelnök kijelentését, hogy ez a javadslat nincs semmilyen kapcsolatban a szuverenitás kérdésével, mert mint mondta, maga Belgrád város is saját maga fizeti vissza tartozását.

Miroslav Lajcsak, magasrangú Bosznia és Hercegovinai képviselő legújabb lépései viharos reagálást váltottak ki a Szerb Köztársaságban. Ezel kapcsolataban a ’Politika’ napilap közli Milorad Dodik, a Szerb Köztársaság kormányfőjének kijelentését, hogy amennyiben nem tudnak megeggyezni az alkotmányellenes határozatokban, e párt képviselői a boszniai parlamentben ellenzékbe vonulnak, a Miniszter-tanács miniszterei és helyetteseik pedig lemondanak tisztségükről. Lajcak, határozatával, közvetlenül megsértette az alkotmányt, s figyelmen kívül hagyta a Dejtoni megállapodás lényegét, amely előlátja a három nemzetalkotó nép eggyenrangú képviseletét a közös állami szervekben - írja a ’Politika’ napilap.

 

Copyright © The International Radio Serbia and Montenegro