Pregled štampe

  

15. oktobar 2007.

PREGLED ŠTAMPE

Dnevni listovi na naslovnim stranama izveštavaju o drugoj rundi pregovora o statusu Kosova, između srpske i albanske strane uz prisustvo posredničke trojke i visokog preedstavnika EU Havijera Solane u Briselu. Pažnju listovi posvećuju i juče održanoj Devetoj skupštini Demokratske stranke Srbije, na kojoj je Vojislav Koštunica ponovo izabran za predsednika i na kojoj je utvrđen program stranke. Opširnije u PREGLEDU ŠTAMPE Jelica Tapušković.

Posle sastanka Saveta ministara EU u ponedeljak u Luksemburgu Komesar za proširenje EU Oli Ren saopštiće da li će Srbija parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) odmah pošto EU bude spremna za to, ili će morati da ostvari konkretne rezultate i napravi nove dokaze u svojoj posvećenosti saradnji s Haškim tribunalom pre tehničkog potpisa na tekst sporazuma. Kako prenose VEČERNJE NOVOSTI među 27 zemalja EU postoji konsenzus da se on parafira ukoliko je saradnja s Hagom zadovoljavajuća. Direktor za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pjer Mirel rekao je za isti list da se u svim situacijama komesar Ren konsultuje sa ministrima spoljnih poslova EU, pa će tako biti i sada posle današnjeg izveštaja Karle del Ponte u Luksemburgu. Visoki predstavnik EU Havijer Solana će ministre izvestiti o drugoj rundi pregovora o Kosovu i Metohiji ove nedelje u Briselu.

Trgovina ljudima se u Srbiji obavlja uglavnom preko juga i jugoistoka zemlje zbog dobrih saobraćajnih puteva. Šef odseka za strance, suzbijanje ilegalne migracije i trgovine ljudima niške policije Duško Klikovac, rekao je za dnevni list POLITIKA da su u poslednje vreme sprečeni pokušaji ulaska i prevoza ilegalaca sa Kosova, Makedonije, bugarske, čak i zemalja Bliskog i Dalekog istoka, koji su kroz Srbiju prolazili ka Zapadnoj Evropi. On je za taj list otkrio da su sprečeni slučajevi navođenja ili primoravanja na prostituciju, prodaje žena zbog sklapanja brakova i pokušaja krađe i preprodaje dece iz Srbije u inostranstvu. Zbog svega toga, rekao je sagovornik Politike, u oktobru, koji je i mesec borbe protiv trgovine ljudima, biće pojačane mere, a i kampanja će biti mnogo ozbiljnija.

Ministar zdravlja u vladi Srbije Tomica Milosavljević izjavio je za BLIC da Srbija ima najbolju primarnu zaštitu u zemljama u okruženju. jer građani imaju lekara opšte prakse, ginekologa, pedijatra, laboratoriju i rendgen i to neograničeno tokom cele godine. Milosavljević je ocenio i da je Lekarska komora, čiji je član, nova institucija koja neće odmah sve popraviti, ali će brinuti da svaki lekar uz rad sa pacijentima licencu obnavlja svakih sedam godina.

VEČERNJE NOVOSTI u članku o tome kako se iz stranačkog podmlatka stiže do „prvog tima“ pišu da su u DSS-u takvu „proceduru“ prošli ministar energetike Aleksandar Popović, državni sekretar za KiM Dušan Proroković i portparol Andreja Mladenović, koji su započeli karijere kao lideri omladine. Jedan od takvih aktivista je i poslanik Borko Ilić, koga je omladina stranke predložila a Skupština izabrala za jednog od šest potpredsednika. Predsednik Omladinske mreže G 17 plus Miljan Ranđelović rekao je za taj list da je predsednik omladine u toj stranci ujedno i član Predsedništva. Stranačku "školu" ima i Nova Srbija, gde je više od trećine njihovih članova mlađe od 27 godina. Oni imaju klub u svim opštinskim filijalama. U omladini Demokratske stranke ima preko 35 hiljada članova.

 

Copyright © The International Radio Serbia,