Lajmet

 

22.10.2020

Shpallja e njeaneshme e pamvarsuise se Kosmetite munde te sherben sikurse presedan qe munde te shfrytzojin vendet tjera, ka perseritur ne Shkup zvendes ministri i punve te jashtme te Rusise Vladimir Titov. Ai pas bisedes me shefin e diplomacise maqedone Antonia Miloshovski, ka then qe bashkesija nderkombetare po forcon vetdijen qe per Kosmetin varijanti me i keq eshte shpllja e njeaneshme e pamvarsise se Krahines. Titovi ka perseritur qendrimin e Moskves qe zgjedhja perfundimtare per Kosmetin ,e cila do te kenaq te dy palet duhet te arrihet nepermes procesit bisedues. Diplomati ruse para dy diteve ne Beograd ka biseduar me kryeministrin e Serbise Vojislav Koshtunicen dhe me MPJ Vuk Jeremiqin dhe me ministrin per KdheM Slobodan Samarxhiqin.


Ministri ruse i financave Aleksej Kudrin ka vertetuar ne bised me nenkryetarin e Qeverise se Serbise Bozhidar Xheliqin ne Uashington qendrimin principiel te Rusise qe zgjedhja per Kosmet duhet te jet e pranushme per Serbine. Kudrin i cili me Gjeliqin ka biseduar ne marginat e kuvednit vijetor te FMN ka theksuar qe zgjedhja per Kosmet nuk guxon qe te behet preseden ne te drejten nderkombetare eshte deklaruar prej kabinetite te vicekryeministrite Gjeliq dhe Kudrin kan shqyrtuare edhe bashkpunimin e dy vendeve dhe investimet ruse ne Serbije. Gjeliqi ka theksuar rendesin qe per Serbine do te ket ndertimi i krahut jugor te gasijellsit nepermes teritorit te saj, thuhet ne deklarate.


Shkrimtari i njoftur i dramave Dushan Kovaqeviq ,sonte do te hap panairin e 52 Nderkombetar beogradas te librite,ne te cilin deri me 28.tetor botimet e veta do te paraqesin me shume se 800 botues prej vendit dhe jashte .Ne emer te Italis si musafir i nderit ,vizituesit e panairit do tju drejtohet shkrimtaja e njoftur italiane Fler Jegi,ne mes mysafirve te Beogrdit do te jet edhe ministri i punve te jashtme te italis Masimo D’Alema. Ket vite panairi me temen i eshte kushtuar Dositej Obradoviqit.


Para delegacionit te Beogradit dhe Prishtines ne bisedimet ne Vien, sot do te shqyrtohet dokumenti i treshit te Kontakt grupit,ne te cilin theksohet qe KdheM nuk munde te kethen ne qeverin e Serbise, dhe qe nuk ka kethim ne periudhen e vitite 1999lajmron RTS. Ne dokumentin prej 14 pikave ,nuk permendet ase statusi i ardheshem dhe ase pamvarsia ,por ne mes te tjerave permendet qe Beogradi dhe Prishtina ndarazi do te azhdojin procest e integrimeve evroatlantike.


Perfaqesuesi i BE ne treshin ndermjetsues te „treshit" te Kontakt grupit per Kosmet Volfang Ishinger, ka deklaruar para bisedimeve te sodit ne Vien qe eshte ber perparimi i madhe ne bisedimet e Beogradit dhe Prishties per statusin e Krahines. Ishingeri ka then qe treshi me dokumentin prej 14 pikave ka nxitur iniciativen e re se si te largon rrezikun prej bllokimite te procesit dhe ka shprehur pritjen qe takimi i sodit i Beogradit dhe Prishtines ne Vien do te ket rezultat me perparim, se kemi dalur prej fazes se parolave dhe kemi hyr bisedimet esenciale . Ishingeri ka lajmrue qe treshi intenzivishte do te punon gjat nendorit dhe ka perseritur qe me 10.dhijetor madati i saj do te perfundon.


Runda e trete e bisedimeve ne Vien per statusin e ardheshem te Kosmetite ka filluare ne Vien ne ndertesen e MPJ te Austrise. ME GJERSISHTE PAS LAJMEVE.

 

Copyright © The International Radio Serbia