Новини


Президента на Сърбия и Черна гора Светозар Марович каза, че властите в Белград нямат информация, че бившият главнокомандуващ на Армията на Република Сръбска Радко Младич, който е обвинен от Хагския Трибунал за военнопрестъпления, се крие на територията на държавната общност. В интервю за РОЙТЕРС Марович каза, че Младич ще бъде арестуван веднага, ако бъде намерен на територията на Сърбия и Черна гора. Посочвайки, че нито едно лице обвинено от Хагския Трибунал на може повече да се чуствува сигурно в СЧГ, Марович каза, че всички обвинени лица трябва да бъдат съдени за да се установи дали са виновни или не за престъпленията за които са обвинени.


в Космет е постигнат значителен напредък в реализирането на същественна автономия, но международното управление трябва да се ангажира повече върху установяването на законнността и борбата срещу тероризма и организираната престъпност, прецени генералният секретар на ОН Кофи Анан. В информацията обсъдена на днешното заседание на Съвета за сигурност, Анан предупреждава, че етнически мотивироните злодеяния и насилия са все още сериозен проблем а също и недостатъчната свобода на движението на сърбите и другите неалбански общности. Посочвайки, че основният принцип на работа на ЮНМИК ще остане политиката на изпълняване на демократическите и правовите стандарти преди разговора за статуса на Провинцията, Анан привествувал готовността на политическите лидери в Белград и Прищина за диалог по практическите въпроси.


Черногорският министър на външните работи Драгиша Бурзан прецени, че Сърбия и Черна гора могат да подпишат поотделно споразумение със САЩ за имунитета на американските граждани пред Международния наказателен съд. Посочвайки, че решението на равнището на държавната общност е отложено за да се съгласуват становищата на двете републики. Бурзан посочи, че в случай че не бъде постигнат договор, Подгорица и Белград ще излезат със отделни становища.


Съдебният съвет на Хогския Трибунал отложил изяснявянето за вината на бившия офицер от ЮНА Веселин Шливанчанин, защото неговите адвокати не са получили одобрение да го застъпват. Изясняването е отложено с една седмица, защото представителите на съдебния секретарият са съобщили, че се получили непълни сведения за качествата на адвокатите на Шливанчанин. Както се посочва, Шливанчанин и бившите офицери на ЮНА Миле Мръкшич и Мирослав Радич ще имат общо съдене за военнопрестъпления извършени в Хърватия през 1991 година, а изменен и обединен обвинителен акт ще бъде повдигнат на 21 юли.


В продължението на процеса против Слободан Милошевич в Хага беше изслушано изявлението на защитената свидетелка Ц- 1126, която посочи, че през есента на 1991. година е била изансилена от три лица, носещи униформи на югоармията в една село до Вуковар. Милошевич се опита да внуши на свидетелкта, че това вероятно са били лица от паравоенните сили, което тя отрече. Преди това свидетелят Ц-1230 потвърди, че през ноември 1991. година бойци от югоармията са разстреляли голям брой местни жители от селата Вуковичи и Полянак, но не можа да потвърди, дали престъплението е извършено от местни военни сили или от югоармията. Съдебният процес ще продължи във вторник, 8. юли.


Диалогът между Белград и Прищина трябва да започне възможно по-скоро, а Европейския съюз предлага разговорите да се проведат в Брюксел, изяви висшият външнополитически представител на Евросъюза Хавиер Сорана в разговора си с председателят на косметската Демократическа партия Хашим Тачи. Както съобщи говорителката на висшият външнополитически представител Кристина Галяк, Солана предложил в диалога да участват и представители на Съединените щати, Европейския съюз и Контактната група. Според думите на Галяк, Солана подкрепил принципа стандартите преди окончателния статут и поздравил призива на албанските лидери към разселените лица да се завърнат в провинцията.


Включването на Сърбия и Черна гора в Европейския съюз до 2007. година е претенциозна, но не и нереална преценка, оцени сръбският премиер Зоран Живкович при посещението си в Крушевац. Той посочи, че за две и половина години транзиция Сърбия успя да осъществи това, което други държави осъществяваха за десетина години. Сръбският премиер откри новата фабрика за производство на машинни масла, което ще се върши с електронно управление.


Бранко Луковац, министър на икономическите отношения с чужбина на държавната общност Сърбия и Черна гора, изяви, че Съветът на министрите на общността още не е разгледал предложението на Съединените щати за подписване на договор, според който американски граждани няма да бъдат предавени на Международния наказателен съд. Луковац изяви пред радио СВОБОДНА ЕВРОПА, че Съветът на министрите не е имал възможността да разисква по този въпрос, тъй като от една страна, се търсят възможности отношенията със Съединените щати не само да се запазят, но и подобрят, а от друга да се продължи процесът на приближаване и интегриране в евроатлантическите структури.


Сръбският премиер Зоран Живкович изяви, че до края на следващата седмица сръбското правителство трябва да приеме окончателната си стратегия за Космет и че този документ трябва да има ясна цел и да доведе до подобряване на положението в провинцията. По време на посещението си в Крушевац Живкович повтори, че правителството е изпълнило всички искания на международната общност, но косметските албаници и ЮНМИК не са направили нищо съществено по този въпрос.


Съществуват реални изгледи на заседанието на Европейския съюз, което ще се състои на 21. и 22. юли в Брюксел, външните министри на Евросъюза издадат нареждане на Европейската комисия и специалистите й да започнат изготвянето на проучването за реализиране на реформите в Сърбия и Черна гора, изяви пред ТАНЮГ говорителката на висшия външнополитически представител Кристина Галяк. Тя каза, че в този момент няма да се впуща в оценки на разговорите, състояли се в Белград, между представителити на държавната общност и Европейската комисия, но в Евросъюза преобладава становището, че изработването на Акционния план за хармонизирането на пазарите на двете републики представлява напредък и е съществено условие за започване на проучването за реализиране на реформите.


Рашко-призренска епархия и Сръбското национално вече в Косово и Метохия оцениха днес, че призивът на лидера на косметските албанци към разселените сърби да се завърнат е неискрен и представлява рекламен политически трик. Разлика между риториката и всекидневния живот на сръбската общност в провинцията е прекалено голяма, затова апелът към разселените не може да бъде насърчение за 230 000 прогонени сърби, които вече четири години нямат право да се завърнат в домовете си, се посочва в съобщението на Рашко-призренска епархия и Сръбското национално вече в Косово и Метохия. В съобщението се посочва, че за косметските събри не съществуват никакви гаранции за защитата на живота и човешките им права и че сърбите са подложени на нападения, прогон, плячкосване и други видове насилие, затова не съществува политическа готовност за разсветляване на извършените над тях престъпления.


Комисията, отговоряща за подготовката на комеморацията в Сребреница съобщи,че са изпълнени всички предварителни технически условия за погребването на още 300 идентифицирани жители на града, убити през лятото на 1995. година. Но този ден ще се отбележи осмата година от извършването на едно от най-големите престъпления от Втората световна война насам. През лятото на 1995. година бяха убити или се водят изчезнали около 9 000 бошняци от Сребреница, след което силите на Армията на Република Сръбска начелио с генерал Радко Младич влязоха в града, който беше обявен преди това за защитена зона.


Copyright The international radio of Serbia and Montenegro