Vesti


04. februar 2024. 19:48

DRAŠKOVIĆ RAZGOVARAO SA HEDLIJEM

Hag i Kosmet su bili glavna tema razgovora sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Stivenom Hedlijem, izjavio je ministar za spoljne poslove SCG Vuk Drašković u Vašingtonu. Drašković je rekao da je Hedliju preneo očekivanje da će SCG do sledećeg meseca ispuniti uslove za pozitivnu ocenu Studije izvodljivosti za pridruživanje EU i predložio da u tom slučaju državna zajednica odmah bude primljena u Partnerstvo za mir.


04. februar 2024. 18:42

DAVINIĆ PRIMIO PRVOG VOJNOG IZASLANIKA SCG U HRVATSKOJ 

Ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić ocenio je da je razmena vojnih izaslanika izmedju SCG i Hrvatske od izuzetnog značaja ne samo za dve države, već i za region Balkana. Davinić je primio pukovnika Vojske SCG Zorana Boškovića, budućeg vojnog izaslanika državne zajednice u Hrvatskoj, koji će stupiti na dužnost iduće sedmice na osnovu reciprocitetne razmene vojnih izaslanika, prve posle 15 godina.


04. februar 2024. 18:35

 HAG: DRAGANU NIKOLIĆU 20 GODINA ZATVORA

Apelaciono veće Haškog tribunala izreklo je, po okončanju žalbenog postupka, konačnu kaznu od 20 godina zatvora Draganu Nikoliću, zvanom Jenki, za zločine u logoru Sušica u blizini Vlasenice u BiH u leto 1992. godine. Prvostepenom presudom Nikolić je u decembru 2024. osudjen na 23 godine zatvora, na šta je njegova odbrana uložila žalbu. Nikolić se u septembru 2024. izjasnio da je kriv za devet ubistava i mučenje Bošnjaka i drugih nesrba u logoru Sušica i progon nesrpskog stanovništva sa područja Vlasenice.


04. februar 2024. 18:26

LAZAREVIĆ U PONEDELJAK PRED SUDIJOM 

General-pukovnik Vojske SCG Vladimir Lazarević, koji se dobrovoljno predao Haškom tribunalu, prvi put će izaći pred sudiju u ponedeljak 7. februara, kako bi se izjasnio o krivici, saopšteno je u Hagu. Lazarević je u četvrtak prebačen iz Beograda u pritvorsku jedinicu u Ševeningenu. Tribunal je 20. oktobra 2024. godine podigao optužnicu protiv Lazarevića i još trojice generala, Nebojše Pavkovića, Vlastimira Djordjevića i Sretena Lukića, koja ih tereti za zločine protiv čovečnosti i običaja ratovanja tokom sukoba na Kosmetu 1999. godine.


04. februar 2024. 18:10

DJUKANOVIĆ PRIMIO ZAORALEKA

Predsednik Parlamenta Češke Lubomir Zaoralek izjavio je u Podgorici, u razgovoru sa crnogorskim premijerom Milom Djukanovićem, da će zvanični Prag, u procesu rešavanja državnog statusa Crne Gore, poštovati demokratski izraženu volju njenih gradjana. Djukanović je obavestio Zaoraleka o odnosima u državnoj zajednici, njenoj nefunkcionalnosti i predlozima Crne Gore za uredjenje budućih odnosa Podgorice i Beograda, saopšteno je iz premijerovog kabineta. Kao članica EU i NATO-a Češka je zainteresovana za stabilnost Zapadnog Balkana i usvajanje standarda koji će omogućiti njegovo uključivanje u evropske tokove, istakao je Zaoralek. Sa Zaoralekom je razgovarao i predsednik Skupštine Crne Gore Miodrag Krivokapić.


04. februar 2024. 16:23

DPS I SNP O DRŽAVNOJ ZAJEDNICI

Predstavnici crnogorske vlasti i opozicije različito su ocenili funkcionisanje Srbije i Crne Gore i naveli oprečne razloge zbog kojih je kršena Ustavna povelja državne zajednice. Funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković ocenio je za Betu da su prethodne dve godine uzaludno izgubljene za Crnu Goru i Srbiju i da bi trebalo praviti novi beogradski sporazuma. Funkcioner opozicione Socijalistčke narodne partije Dragaiša Pešić optužio je cnogorsku vlast da je nespremna da sprovodi Ustavnu povelju. On je za PUBLIKU rekao da institucije SCG umnogome ne funkcionišu zahvaljujući vlasti u Podgorici.


04. februar 2024. 16:16

VUJANOVIĆ : SCG SKUPA I NEEFIKASNA

Crnogorski predsednik Filip Vujanović izjavio je da je dosadašnje funkcionisanje državne zajednice SCG potvrdilo da je ona skupa i neefikasna. U razgovoru sa predsednikom parlamenta Češke Lubomilom Zaoralekom u Podgorici, Vujanović je ocenio da su najbolji odnosi Crne Gore i Srbije bili kada su one bile nezavisne države, saopštio je kabinet crnogorskog predsednika. Zaoralek je konstatovao da je važno da će volja gradjana Crne Gore, na demokratskom referendumu, odlučiti o njenoj budućnosti. Sagovornici su se saglasili da postoji potreba i široke mogućnosti za kvalitetniju saradnju Crne Gore i Češke.


04. februar 2024. 15:44

KOŠTUNICA POVODOM DVOGODIŠNJICE USTAVNE POVELJE SCG

Premijer Srbije Vojislav Koštunica, povodom dvogodišnjice usvajanja Ustavne povelje SCG, izrazio je uverenje da je uključivanje državne zajednice u EU najbolje rešenje za zemlju i da je nastavak procesa integracija mnogo bolje i racionalnije rešenje od novih razdvajanja i rastakanja države, što bi samo stvorilo nove probleme. Koštunica je ocenio da za budućnost državne zajednice veliki značaj ima pozitivna ocena Studije izvodljivosti, koja se očekuje do kraja marta. Koštunica je u pisanoj izjavio Koštunice. On je naglasio da je Srbija čvrsto opredeljena za evropski put državne zajednice, kao i da smatra da je to u najboljem interesu i Srbije i Crne Gore.


04. februar 2024. 15:40

MAROVIĆ I ŠAMI O DRŽAVNOJ ZAJEDNICI

Predsednik SCG Svetozar Marović izjavio je da bi Srbija i Crna Gora trebalo da se dogovore o održavanju neposrednih izbora za parlamet zajednice odmah posle ispunjavanja obaveza prema Haškom tribunalu. Marović je povodom dvogodišnjice usvajanja Ustavne povelje, u intervju podgoričkom listu DAN, rekao da je uveren u mogućnost kompromisa Srbije i Crne Gore o izborima. Predsednik Skupštine SCG Zoran Šami ocenio je povodom dvogodišnjice usvajanja Ustavne povelje, da državna zajednica ima budućnost. Šami je rekao da bi se u slučaju raspada SCG otvorilo pitanje granica i čitav niz drugih problema koji bi ponovo destabilizovali region.


04. februar 2024. 15:40

RAZGOVORI O NESTALIMA NA KOSMETU

Portparol Misije UN na Kosmetu Džef Bili izjavio je da bi razgovori Beograda i Prištine, na nivou radnih grupa za nestale osobe, trebalo da budu nastavljeni u drugoj polovini februara. Bili je rekao da UNMIK ceni dobru volju i spremnost Beograda da ponovo učestvuje u dijalogu o nestalima, u čemu će, kako je precizirao, UNMIK dati podršku, kao što su u ranijim razgovorima na istu temu činili predstavnici Medjunarodnog Crvenog krsta. Šef UNMIK-a se nada da će taj sastanak biti održan u Beogradu, rekao je portparol UNMIK-a i dodao da predstavnici UN imaju pozitivne signale i kosovske vlade za te razgovore.


04. februar 2024. 15:05

SRBIJA I MADJARSKA POTPISALE SPORAZUM O TOLERANCIJI

Predsednici Skupština Srbije i Madjarske Predrag Marković i Katlin Sili potpisali su u Segedinu deklaraciju o ostvarivanju zajedničkog programa tolerancije. Osnovni cilj programa je bolje medjusobno upoznavanje dva naroda kako bi bila smanjena ili sasvim uklonjena medjuetnička napetost, istaknuto je na konferenciji za novinare. Marković i Sili su ukazali da će svake godine biti organizovani kampovi za mlade da bi se oni upoznali sa predanjem, jezikom i kulturom drugog naroda. Planirano je i osnivanje zajedničkih ekonomskih foruma koji treba da podstaknu saradnju preduzetnika dve zemalje kao i interparlamentarne kulturne komisije sa zadatkom da doprinese mirnom suživotu Srba i Madjara na ovim prostorima.


04. februar 2024. 15:02

POLICIJA OD VOJSKE PREUZIMA ČUVANJE GRANICE

MUP Srbije od sutra će od Vojske SCG preuzeti kontrolu državnih granica na teritoriji Republike, kao i dela administrativne linije ka Kosmetu. Odluku o preuzimanju dužnosti usvojio je Savet ministara SCG 26.januara, a planira se i donošenje zakona koji će regulisati tu oblast. Koordinaciju rada nadležnih državnih organa i druge poslove u vezi sa pograničnim režimom i dalje će obavljati Ministarstvo spoljnih poslova, u saradnji sa MUP-om Srbije.


04. februar 2024. 15:02

JU FIPRESCI FILMU SAN ZIMSKE NOĆI

Nagradu JU FIPRESCI za najbolji domaći film u 2024.godini, dobio je SAN ZIMSKE NOĆI Gorana Paskaljevića, nagradu za režiju Emir Kusturica za film ŽIVOT JE ČUDO, a za glumu Lazar Ristovki za ulogu u SNU ZIMSKE NOĆI i Ana Franić u filmu DIŠI DUBOKO. Priznanja su uručena u Muzeju kinoteke, na svečanosti koju je organizovala domaća sekcija Medjunarodne federacije filmskih kritičara - JU FIPRESCI. Predsednik JU FIPRESCI Borislav Andjelić saopštio je da je novoosnovanu nagradu za životno delo dobio filmski kritičar, osnivač FESTA Milutin Čolić koji obeležava 55 godina rada. On, zbog zdravstvenog stanja, nije mogao da prisustvuje, pa će mu nagrada biti uručena naknadno.


04. februar 2024. 14:54

KUSTURICA TRAŽI OD "MONITORA" ODŠTETU OD 100.000

Režiser Emir Kusturica tužio je podgorički nedeljnik MONITOR i kao nadoknadu zatražio odštetu od 100.000 evra, pošto je Osnovni sud u Podgorici kolumnisti tog lista Andreju Nikolaidisu izrekao kaznu od 5.000 evra, po Kusturičinoj tužbi za klevetu. Nikolaidis je u tekstu pod nazivom DŽELATOV ŠEGRT naveo da je Kusturica radio u korist režima Slobodana Miloševića. Kusturica se u tužbi pozvao na odredbe Zakona o medijima u kojima se osnivači medija i autori pozivaju na odgovornost za sadržaje kojima se vredja čast i integritet pojedinca ili iznose neistiniti navodi o njegovom životu.


04. februar 2024. 14:47

SKUPŠTINA SRBIJE: ZAKON O POREZU NA DODATU VREDNOST

Odbor Skupštine Srbije za Kosmet zatražio je od Ministarstva finansija da predloži Vladi izmene Uredbe o izvršavanju Zakona o porezu na dodatu vrednost na teritoriji te pokrajine, kako bi se kontrola prometa robe domaćeg porekla sa Kosmeta prenela sa carinskih organa u nadležnosti poreskih službi. Odbor je predložio da se Uredbe isključe sve odredbe koje se odnose na carinski postupak u prometu robe domaćeg porekla sa Kosmeta.


04. februar 2024. 14:29

MUP RS : REDOVNI KONTAKTI SA PORODICAMA KARADŽIĆA

Policija Republike Srpske svakih sedam dana kontaktira sa porodicom Radovana Karadžića kako bi se on dobrovoljno redao vlastima RS, pišu VEČERNJE NOVOSTI. Karadžiću se zauzvrat nudi pravna i finansijska pomoć pred Haškim tribunalom  i zbrinjavanje porodice. Članovi porodice Karadžić potvrdili su da ta komunikaciuja traje već nekoliko meseci. Portparol Centra javne bezbednosti istočno Sarajevo Radovan Pejić rekao je da policija RS pokušava na sve načine da ostvari kontakt sa svim haškim optuženicima i da ih ubedi da se dobrovoljno predaju, ali istovremeno pokušava i da ih locira kako bi ih uhapsila i poslala u Hag. Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Darko Matijašević potvrdio je u Banjaluci da policija RS održava redovne kontakte sa porodicom haškog optuženika Radovana Karadžića, ali nije izneo detalje o tome. Ti kontakti su u skladu sa našim zakonskim obavezama i namerom da koristimo institut dobrovoljne predaje i prikupljanje podataka o kretanju haških optuženika, pa i gospodina Karadžića, rekao je Matijašević. On je naglasio da će te aktivnosti trajati dok u RS ne bude u potpunosti ostvarena saradnja sa Hagom.


04. februar 2024. 14:29

PETRIČ O STANDARDIMA NA KOSMETU

Na Kosmetu će veoma teško biti ispunjeni standardi koji su uslov za pregovore o konačnom statusu te Pokrajine, ocenio je bivši visoki predstavnik u BiH i izaslanik Evropske unije sa Kosmet Volfgang Petrič. On je podsetio da je ispunjenje standarda, kao što su povratak Srba, sloboda kretanja i osnovna ljudska prava, obaveza UNMIK-a i privremenih institucija Kosmeta, ali da dosadašnji proces govori da to neće biti lako. Komentarišući činjenicu da su neka srpska sela već mesecima bez struje, on kaže da je položaj Srba, koji su u uprkos tragičnim dogadjajima ostali da žive u Pokrajini, tragičan i da treba učiniti sve da se tim ljudima pomogne.


Copyright © The International Radio Serbia and Montenegro