VESTI (14.08.2000.    - 21:00)                           

Predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milosevic je simbol herojskog otpora Jugoslovena zlocinackoj NATO agresiji i predvodnik ogromne vecine nasih gradjana koji zele da zive u slobodi i dostojanstvu, izjavio je savezni premijer Momir Bulatovic u intervjuu Podgorickom listu DAN.

On je istakao da predsednik Milosevic svojom ukupnom politikom u potpunosti rusi koncepciju koju americka administracija zeli da nametne svetu. Ocenjujuci da je nekontrolisana moc jedine super sile proizvela politiku koja ozbiljno ugrozava civilizacijska dostignuca na kraju ovog milenijuma, Bulatovic je istakao da su logika sile i pravo jaceg opasni i za samu Ameriku.


Dva srpska mladica iz okoline Kosovske Kamenice oteta su na benzinskoj pumpi u selu Odanovce, koje je nastanjeno Albancima.

Srpska nacionalna skupstina za Kosovsku Kamenicu je na vanrednom zasedanju, od medjunarodne zajednice, KFOR-a i UNMIK-a zatrazila energicno sprovodjenje istrage i pronalazenje kidnapovanih Srba.


Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice koji su u pratnji KFOR-a juce posetili pravoslavno groblje u juznom, albanskom delu grada, naisli su na nevidjen vandalizam albanskih terorista, koji su polomili 300 nadgrobnih spomenika.

Sa nekih spomenika su cak poskidana mesingana slova i odnete biste od bronze. Srbi su ostro protestvovali kod KFOR-a koji nista ne cini da zastiti pravoslavno groblje, na kojem je ranije vec poruseno 200 nadgrobnih spomenika.


Zakazivanjem lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji za 28. oktobar ove godine, bez ucesca Srba i drugog nealbanskog stanovnistva, sef Civilne misije UN na Kosmetu Bernar Kusner pokusava da pripadnike albanske nacionalne zajednice priblizi nezavisnosti, ocenio je predsednik Izvrsnog odbora Srpske nacionalne skupstine Kosova i Metohije Veljko Odalovic.

On je naglasio da medjunarodnoj zajednici mora biti jasno da na citavoj teritoriji Srbije validne izbore sprovode jedino drzavni organi.


Oko 3 hiljade vojnika KFOR-a, uz podrsku helikoptera, zauzelo je nocas pogon Topionice olova Kombinata Trepca u Zvecanu, u blizini Kosovske Mitrovice.

Napadu se suprotstavilo oko 250 radnika srpske nacionalnosti, pri cemu je jedan tesko povredjen. Jake snage KFOR-a odvele su nekoliko radnika u Trepcin hotel u Zvecanu. Oko 8 casova izbio je zestok sukob izmedju mestana Zvecana i engleskih vojnika iz sastava KFOR-a, koji u ovom mestu grubo demonstriraju silu. Engleski vojnici upali su u Trepcin hotel, razbivsi ulazna vrata, zatim su palicama tukli Srbina Ratka Filimonovica i vezali tri radnice zaposlene u kuhinji. Hotel sada obezbedjuje policija UNMIK-a. Put Kosovska Mitrovica - Zvecan blokiran je tenkovima i oklopnim vozilima KFOR-a. 


Vojnici KFOR-a jutros su prekinuli program RADIJA S, koji se emitovao na srpskom jeziku iz Zvecana i odneli delove opreme.

Odgovorni urednik RADIJA S, Radovan Gligovic potvrdio je da je taj medij prakticno unisten i onesposobljen za emitovanje. Grupa od 50-tak jordanskih vojnih specijalaca primorala nas je, pod pretnjom repetiranim puskama, da napustimo prostorije, a zatim pocela temeljno unistavanje radio stanice, rekao je Gligovic. On je dodao da ostale privatne radio stanice na podrucju Kosovske Mitrovice niko nije dirao. To su, pre svega, stanice koje reemituju emisije DOJCE VELE, GLASA AMERIKE i SLOBODNE EVROPE. RADIO S je unisten zato sto je bio jedini medij koji je donosio vesti iz Srbije i Jugoslavije i jedina radio stanica koja je iznosila istinu, istakao je Gligovic. Naredbu o zatvaranju RADIJA S izdao je privremeni komesar OEBS-a Sajmon Hafelak, uz obrazlozenje da je dokumentacija tog radija navodno nepotpuna za dobijanje dozvole za rad.


Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji, najavljeni za oktobar, nisu nista drugo do farsa, jer za njih ne postoji ni minimum demokratskih uslova, ocenjuje berlinski list JUNGE VELT.

Ilustrujuci losu bezbednosnu situaciju na Kosmetu, list ukazuje da posle sistematskog proganjaja nealbanskog stanovnistva, albanski teroristi sve cesce napadaju i sunarodnike. Zato su izbori na Kosmetu, u ovom trenutku, obicna pozorisna predstava ciji je reziser Bernar Kusner, zakljucuje JUNGE VELT.


Upad vojnika KFOR-a u topionicu olova Kombinata TREPCA i zatvaranje srpskog RADIJA S u Zvecanu, deo su strategije preuzimanja kontrole nad severnim Kosmetom od strane administracije Ujedinjenih Nacija, ocenjuju britanski mediji.

Podsecajuci da kosmetski Albanci vec dugo traze od KFOR-a da okupira severni deo Kosovske Mitrovice, londonski GARDIJAN sugerise da je to ocigledno pocelo da se ostvaruje. Uz ocenu da predstojeci izbori na Kosmetu ne mogu biti korak ka demokratiji u juznoj srpskoj pokrajini, radio BI-BI-SI zakljucuje da administracija UN pre toga nastoji da uspostavi kontrolu nad delovima Kosmeta gde su Srbi jos uvek vecinsko stanovnistvo.


Desant snaga KFOR-a na TREPCINU topionicu olova u Zvecanu i napad naoruzanih vojnika na nenaoruzane radnike, predstavlja flagrantno krsenje Rezolucije 1244, izjavio je savezni ministar za informisanje Goran Matic.

Rezolucija KFOR-u i UNMIK-u ne daje mandat da cine okupatorske poteze, rekao je Matic, navodeci da je napad na TREPCU isti oblik okupacije, koji su izveli Nemci u Drugom svetskom ratu. On je ocenio da prica o tome da TREPCA, navodno, zagadjuje okolinu, nema nikakvog osnova i da je rec o klasicnom modelu pljacke i otimacine. Medjunarodne snage su dosle da postuju Rezoluciju 1244, a ne da sprovode imperijalne odluke svojih vlada, niti da pljackaju i ekonomski podrivaju Jugoslaviju, rekao je Matic. Zatvaranje i unistavanje RADIJA S, obrazlozeno navodnim nedostatkom dokumentacije, samo je jos jedan od primera gasenja medija na srpskom jeziku, istakao je Matic. Mi cemo dugorocno vratiti suverenitet - i politicki i ekonomski i izboricemo se u medjunarodnim i svim drugim okolnostima da to realizujemo, rekao je Matic.


Sef civilne misije UN Bernar Kusner dao je cinicno objasnjenje za nasilno zauzimanje TREPCINE Topionice olova u Zvecanu.

Kao doktor i glavni administrator Kosova, bio bih propalica kada bih dozvolio da se ova pretnja zdravlju dece i trudnica nastavi jos jedan dan, naveo je Kusner u pisanom saopstenju koje prenosi Tanjug. Agencija podseca da je Kusner cutao kada su tokom NATO agresije na Kosmet bacane bombe sa osiromasenim uranijumom, od kojeg sada obolevaju vojnici KFOR-a i kasetne bombe, od kojih je samo od juna prosle do aprila ove godine poginulo ili ranjeno 110 dece. Zbog toga je prica o navodnom vazdusnom zagadjenju olovom u Kosovskoj Mitrovici licemerna i jasno je da je ona posluzila kao opravdanje za otimacinu imovine i prirodnog bogatstva Kosova i Metohije, istice Tanjug.


Vecina bombi koje su britanski piloti bacili na SR Jugoslaviju tokom NATO agresije promasila je cilj, otkriva BI-BI-SI.

Istrazivanje te televizije i tajni dokument britanskog Ministarstva odbrane, do kojeg je dosao casopis FLAJT INTERNEsENEL, pokazali su da je ciljeve pogodilo samo 10 odsto navodjenih i tehnicki usavrsenih bombi. Ministarstvo odbrane je pokusalo da zabrani objavljivanje tih podataka, ali je, navodi BI-BI-SI, jos jedan pokusaj britanske vlade da lazima sakrije neuspehe NATO agresije, ipak razotkriven. Tajni podaci ukazuju na sirinu i tragicnost takozvane kolateralne stete i stradanja neduznih gradjana, sto zapadne vlade uporno nastoje da ignorisu.


Policija KFOR-a je sinoc uhapsila i proterala sa Kosmeta generalnog direktora Akcionarskog drustva TREPCA, Novaka Bijelica.

Naredbu za moje hapsenje izdao je Bernar Kusner, izjavio je Bijelic Tanjugu. Do sada je pod Kusnerovim rukovodstvom unisteno 16 proizvodnih pogona TREPCE, upropasceni su rudnici i Elektroprivreda Kosmeta, zbog cega su i mnogi Albanci ostali bez posla, istakao je Bijelic. On je naglasio da se Kombinat nikad nece odreci pogona u Zvecanu i drugim delovima Kosmeta i da ce uvek stajati iza svojih radnika. Sa preostalim fabrikama koje rade, svima cemo osigurati egzistenciju, rekao je Bijelic.


U sukobu gradjana Zvecana sa pripadnicima KFOR-a, do koga je doslo zbog nasilne okupacije Topionice olova, danas je povredjeno sest gradjana i cetiri vojnika KFOR-a.

Teze povrede zadobio je Igor Stefanovic koji je pogodjen gumenim metkom u glavu. Kako Tanjug saznaje, oko 30 radnika, tehnicara i inzenjera Topionice, koji su od desanta KFOR-a na Zvecan bili zabarikadirani u Upravnoj zgradi Kombinata, oko 15 casova su napustili zgradu.


U selu Kriljevu albanski teroristi su tesko ranili srpski bracni par Milutina i Tasku Bogdanovic, saopstio je Komitet za zastitu i ljudska prava Kosovske Kamenice.

Posle zlocina, albanski kriminalci opljackali kucu nesrecnih Srba.


Na podrucju Jezerskih planina, severno od Strpca i Brezovice, albanski separatisti su podmetnuli cetiri sumska pozara.

Vatrom je zahvaceno vise od 15 hektara drzavne sume i siblja, a vatrena stihija se brzo siri zbog dugotrajne suse. Pripadnici Kfora ne preduzimaju nista da ugase pozare sirom podrucja Brezovice.


Upad vojnika Kfora u pogone TREPCE predstavlja nastavak agresije na Jugoslaviju novim, opasnim sredstvima i nastavak zaposedanja privrednih sistema i objekata na Kosovu i Metohiji, koje je pocelo od prvog dana dolaska Kfora i UNMIK-a, kaze se u saopstenju Jugoslovenskog komiteta za saradnju sa misijom UN i Privremenog izvrsnog veca Kosmeta. 

Navodni visok nivo atmosferske zagadjenosti kojoj su naprasno izlozeni stanovnici kosovske Mitrovice, vise su zabrinuli UNMIK i Kusnera nego sva dosadasnja ubistva, kidnapovanja, stresovi i patnje tokom NATO bombardovanja i usled terora albanskih separatista. U saopstenju se ocenjuje da dogadjaji u TREPCI imaju za cilj etnicko ciscenje koje se vec 13 meseci odvija pred ocima medjunarodne javnosti i organizacije Ujedinjenih nacija.


(C.) RJ, 2000.