Radio Jugoslavija                                                            srpski


(18:31) Makedonsko Ministarstvo odbrane ulozilo je ostar protest komandi KFOR-a na Kosovu zato sto su pripadnici misije usli duboko na teritoriju Makedonije i prisilno odveli trojicu makedonskih granicara. Incident se dogodio juce kad su makedonski granicari kod karaule Gosince, na severozapadu zemlje, primetili lica koja su sa konjima dosla sa Kosmeta. Grupa vojnika KFOR-a je iznenada opkolila makedonske granicare vezala ih i odvezla u karaulu Stancic, koja se nalazi na jugoslovenskoj teritoriji.


(18:21) Delegati 4.kongresa Demokratske partije socijalista danas su za predsednika te partije ponovo izabrali Mila Djukanovica. Za potpredsednike su izabrani Filip Vujanovic i Svetozar Marovic. Zakljucujuci kongres, Djukanovic je pnovio da se njegova partija i dalje zalaze za nastavak dijaloga izmedju Srbije i Crne Gore uz ucesce predsednika SR Jugoslavije Vojislava Kostunice. On je naglasio da ce DPS i ubuduce insistirati na razvoju unutrasnjeg dijaloga u Crnoj Gori.


(17:31) Uprkos pobedi od 6:2 nad Luksemburgom, jugoslovenski fudbaleri nisu se plasirali za zavrsnicu Svetskog prvenstva 2002. godine u Koreji i Japanu.


(15:20) Premijer Srbije Zoran Djindjic izjavio je da ce vlada Srbije obezbediti funkcionisanje sistema Elektroprivrede Srbije i intervenisati u slucaju ugrozenosti vitalnih sistema. Na Skupstini Demokratske stranke, koja ga je u subotu ponovo izabrala za predsednika, Djindjic je rekao da je strajk rudara u basenu KOLUBARA politicki motivisan i najavio da ce vlada u nedelju utvrditi u kojoj meri je on u skladu sa zakonom. Zamoljen da komentarise novi program DPS-a u kome se ne pominje SRJ i insistira na suverenoj Crnoj Gori, Djindjic je rekao da se politicke deklaracije cesto razlikuju dodajuci da ce vecina gradjana Crne Gore odluciti kakav ce odnos imati sa Srbijom.


(15:00) Predsednik SAD Dzordz Bus upozorio je avganistanske Talibane da istice vreme za ispunjenje uslova koje su im postavljeni u vezi sa izrucenjem Osame bin Ladena i clanova njegove organizacije AL KAIDA. Nudimo pomoc i prijateljstvo avganistanskom narodu, a razloga za strah imaju samo talibanski lideri i teroristi, naglasio je Bus.


(14:58) Predsednik Saveznog komiteta za Kosovo i Metohiju i clan Koordinacionog centra Momcilo Trajkovic izjavio je da Srbi ne bojkotuju izbore na Kosovu, vec nemaju osnovne uslove za izlazak na biralista. Trajkovic je optuzio medjunarodnu zajednicu i UNMIK na Kosovu da nastoje da prave albanske institucije i sada traze postene kooperativne Srbe da bi imali legitimitet za svoju politiku.


(12:42) Razocaran sam zapadnim zemljama koje su obecale daleko vecu pomoc nasoj zemlji, izjavio je premijer Srbije Zoran Djindjic u intervjuu za londonski DEJLI TELEGRAF i pozvao zapadne lidere da ubuduce obecavaju samo ono sto mogu da ispune.Bivsi americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt nam je pre dve godine obecala milijardu dolara ako oborimo Milosevicev rezim a do sada smo dobili samo sto miliona dolara, naglasio je Djindjic u razgovoru povodom godisnjice promena vlasti u Jugoslaviji 5.oktobra, prenosi radio Bi-Bi-Si.


(13:51) Protivvazdusna odbrana avganistanskih talibana otvorila je danas vatru na dva leteca objekta iznad Kabula, javlja Rojters. Neimenovani predstavnik Ministarstva odbrane izjavio je Rojtersu da vojska pokusava da obori avion koji kruzi nad Kabulom, dok je druga letelica nestala velikom brzinom.


(11:18) Rudari "Rembas-a" iz Resavice, najstarijeg i najveceg rudnika sa podzemnom eksploatacijom u Srbiji, pridruzili su se generalnom strajku svojih kolega iz "Kolubare", "Kostolca" i osam ostalih rudnika i njihovim zahtevima dodali su nove, potvrdio je Tanjugu predsednik strajkackog odbora Raka Miletic. Listi zahteva rudara dodat je i onaj kojim se trazi da se u skupstinsku proceduru uvede izmena Zakona o starosnoj granici za odlazak u penziju. Rudari traze da im se dozvoli odlazak u penziju ispunjenjem jednog od uslova, a da na snazi ostane beneficirani radni staz za zaposlene u ugljenokopima.


(10:21) Bivsi komandant medjunarodnih snaga u Bosni, britanski general ser Majkl Rouz, potvrdio je da su minobacacku minu na sarajevsku pijacu Markale, 5. februara 1995. god. ispalile ili postavile muslimanske snage, pod kontrolom Alije Izetbegovica. Rouz je rekao da to nije jedini put kada su muslimanske snage gadjale sopstveni narod i dodao da je muslimanskom pregovaracu generalu Jovi Divjaku, posle tragedije rekao da je ispitivanje kratera bombe pokazalo da je ona ispaljena sa bosanske strane.


(10:09) Vrhovni verski vodja vladajuceg avganistanskog pokreta Talibana, mula Mohamad Omar, naredio je oslobadjanje britanske novi-narke Ivon Ridli, uhapsene pre nedelju dana zbog ilegalnog ulaska u Avganistan. Ministarstvo inostranih poslova talibanskog rezima, istovremeno je saopstilo da je vlada u Kabulu spremna da oslobodi i osam stranih humanitarnih radnika, pod uslovom da SAD obustave pretnje napadom na Avganistan, prenosi tamosnja agencija AIP.


(9:29) Savezni ministar za inostrane poslove Goran Svilanovic, izjavio je da je referendum o ulasku u Evropsku uniju glavna stvar koja bi trebalo da bude uradjena do naredne godine. Takva odluka bi, prema njegovoj oceni, definisala put ne samo ove vlade, nego naroda i drzave. Gradjani Crne Gore treba da odluce o referendumu o odnosima dve jugoslovenske republike rekao je Svilanovic naglasivsi da bi bilo dobro da razgovori o preuredjenju odnosa u federaciji pocnu, jer bi oni mogli da pokazu da referendum nije potreban. Svaka odluka gradjana Crne Gore bice prihvacena u Srbiji,rekao je Svilanovic.


(9:40) Petodnevna debata u Generalnoj skupstini UN posvecena terorizmu, zavrsila se bez usvajanja zavrsne rezolucije, zbog razlicitih stavova i podela medju zemljama clanicama. Generalni sekretar UN, Kofi Anan, zatrazio je od svih zemalja da na predstojecem ministarskom sastanku, 10. novembra, najpre prihvate, a potom i potpisu, ratifikuju i sprovedu svih 12 postojecih konvencija o terorizmu.


(9:41) Savet bezbednosti UN pozvao je u petak uvece Srbe i Albance na Kosovu i Metohiji da izadju na novembarske izbore, kako bi se formiranjem provizorne samouprave omogucilo stvaranje "sustinske autonomije". Ucestvujuci u diskusiji sef civilne misije UN na Kosovu Hans Hekerup izjavio je da se vise od 1,2 miliona ljudi registrovalo za predstojece izbore, uz ocenu da se manjinske zajednice i dalje suocavaju sa bezbednosnim problemima i da je jos neizvesno da li ce Srbi izaci na izbore. Zamenik americkog ambasadora Dzejms Kaningem zatrazio je okoncanje nasilja nad Srbima i drugim manjinskim zajednicama, kako bi 17. novembra i oni koji su prisilno napustili Kosovo mogli da izadju na izbore.


Copyright (C.) Radio Jugoslavija