VESTI (15.08.2000.  - 21:00)

Srbi iz sela Domorovce na Kosovu i Metohiji i dalje drze u blokadi lokalni put prema mestu Odanovce, protestvujuci zbog otmice dvojice sunarodnika, javljaju radio-amateri.

Napetost u tom selu raste, posle jucerasnjeg pokusaja mladih Albanaca da udju u Domorovce, pod izgovorom da su oteta i njihova dva mladica. Albanci su kasnije pronadjeni u jednom selu, gde zive samo pripadnici te etnicke zajednice.


Policija UNMIK-a u pratnji desetak Albanaca, navodno sumara, oduzela je Srbima iz sela Izvor na Kosmetu, 40 metara kubnih ogrevnog drveta i podnela prijavu za neovlascenu secu sume, prenose radio-amateri.

Osteceni vlasnici, prijavili su slucaj pripadnicima KFOR-a, zaduzenim za bezbednost u tom kosmetskom selu, trazeci odgovornost policajaca UNMIK-a. KFOR je odbio da intervenise.


Povodom oruzanog preuzimanja kombinata TREPCA A.D. od strane KFOR-a, ambasador SR Jugoslavije pri Ujedinjenim nacijama Vladislav Jovanovic ulozio je Savetu bezbednosti UN najostriji protest i zahtev za sazivanje hitne sednice najodgovornijeg tela Svetske organizacije.

Vlada SR Jugoslavije energicno zahteva da Savet bezbednosti osudi nasilno preuzimanje TREPCE i donese odluku o vracanju stvari u predjasnje stanje, navodi se u dokumentu. U protestu se istice da SR Jugoslavije nece priznati nikakve posledice ovog nasilnog cina, niti stanja koja su nastupila na osnovu protivzakonitih i nasilnih akata KFOR-a i UNMIK-a. Ciljevi ove demonstracije oruzane sile KFOR-a su zastrasivanje i nastavljanje etnickog ciscenja Srba i drugog nealbanskog stanovnistva i ilegalna uzurpacija nacionalnih, ekonomskih i prirodnih bogatstava Jugoslavije, kaze se u protestu. Navodna briga Bernara Kusnera za zastitu covekove okoline predstavlja jos jedan cinican i providan pokusaj obmane svetske javnosti i Saveta bezbednosti, koji potvrdjuje da akcija KFOR-a nema nikakvog osnova i da predstavlja dosad najgrublje i najbezocnije krsenje odluka Saveta bezbednosti i normi medjunarodnog prava uopste. Iza te obmane stoje oni koji su odgovorni za proslogodisnju agresiju protiv SR Jugoslavije, za hiljade neduznih ljudskih zrtava, za humanitarnu, ekonomsku i ekolosku katastrofu, kao i za razbuktavanje terorizma i separatizma, na jugoistoku Evrope i u gdrugim delovima sveta, istice se u protestu. U dokumentu se ukazuje i na prepad na Radio S u Zvecanu i list JEDINSTVO u Pristini. Vandalsko gusenje medija na srpskom jeziku uz upotrebu oruzane vojne sile, akti su bez presedana i predstavljaju sastavni deo produzene kolaboracije KFOR-a i UNMIK-a sa albanskim separatistima i teroristima u ostvarivanju etnickog ciscenja, navodi se u protestu Vlade SR Jugoslavije Savetu bezbednosti UN.


Jugoslovenski reprezentativac u vazduhoplovnom modelarstvu Ivan Kolic trijumfovao je na takmicenju za Svetski kup, odrzanom u ceskom gradu Sezamove Usti, osvojivsi prvo mesto u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, u klasi F1B.

Ovom pobedom najuspesniji jugoslovenski avio-modelar je ucvrstio vodjstvo na rang listi Svetskog kupa u obe konkurencije.


Nemacka televizija ARD je emitovala opsiran izvestaj o jucerasnjoj akciji UNMIK-a i KFOR-a i nasilnom zauzimanju Topionice olova kombinata TREPCA u Zvecanu, ne izostavljajuci stav jugoslovenske Vlade da je rec o sasvim jasnom krsenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosmetu.

Nemacka televizija naglasava da najava sefa Civilne misije UN na Kosmetu Bernara Kusnera, da ce olovo iz Zvecana ubuduce biti korisceno za potrebe Kosova, ne znaci nista drugo do finansiranje potreba Kusnerovog miljenika i saborca Hasima Tacija. Motiv jucerasnje antisrpske akcije UNMIK-a i KFOR-a nije briga za zivotnu okolinu, vec oduzimanje pogona TREPCE od Srba. Cak i pod pretpostavkom da je briga za okolinu legitimna, tesko je objasniti kakve veze to ima sa odlukom da se uprava nad Topionicom u Zvecanu poveri zapadnim firmama i da se, istovremeno, legalnim vlasnicima oduzme prihod, istice se u izvestaju ARD.


Ministarstvo inostranih poslova Rusije ponovo je saopstilo da zasad nisu stvoreni ni minimalni neophodni uslovi, da bi lokalni izbori na Kosmetu bili istinski slobodni, pravedni, demokratski i u skladu sa Rezolucijom Savet bezbednosti.

Zvanicna Moskva smatra da se forsiranjem odrzavanja izbora ove godine po svaku cenu, cak i bez ucesca srpskog i drugog nealbanskog stanovnistva, miniraju svi napori za izgradnju istinski demokratskog i multietnickog drustva u Pokrajini. Takva politika, kako se istice, moze da dovede jedino do legalizacije bivsih struktura teroristicke tzv. OVK koje pod paravanom Korpusa za zastitu Kosova nastavljaju da stvaraju bezakonje, konstatuje se u saopstenju.


Vandalskim zauzimanjem TREPCINE Topionice olova unistavanjem i onesposobljavanjem za rad Radija S u Zvecanu, sef takozvane Civilne misije Un na Kosmetu Bernar Kusner konacno je otkrio sta je bila namera NATO-a, dok su naoruzavali Albanske teroriste i zasto su izvrsili ratni zlocin bombardovanja SR Jugoslavije, ukazala je zamenik republickog ministra za informacije Radmila Visic.

Ono sto albanski teroristi nisu uspeli da urade sa narodom i imovinom Srba, na sebe je preuzeo, da u njihovom interesu, uradi Kusner. Posle pljacki, sverca i trgovine belim robljem, proglasavanja izbora koji bi trebalo da obezbede ostvarivanje separatistickih teznji Albanaca, Kusner je razotkrio stvarne interese svoje misije, kazala je Visic.


Rusija je izrazila duboku zabrinutost zbog oruzane akcije KFOR-a i Civilne misije UN u Zvecanu, u pogonu Topionice Kombinata TREPCA.

Cak i da je rec o navodnoj ekoloskoj katastrofi, sto podaci laboratorija Kombinata demantuju, to ne moze da opravda primenu sile, koja se moze oceniti samo kao pokusaj otimanja i otudjenja imovine, naglasava se u saopstenju ruskog Ministarstva inostranih poslova. U dokumentu se ocenjuje da su misija UN na Kosmetu i Bernar Kusner ponovo potvrdili nemoc da probleme, ukoliko oni postoje, resavaju putem politickog dijaloga. Samovoljne akcije misije UN, pri zauzimanju kombinata TREPCA, imaju ociglednu politicku pozadinu i preduzete su bez saglasnosti Republike Srbije, kao zakonitog vlasnika preduzeca, istice ruski MIP.


Posle razotkrivenih lazi i promasaja NATO agresije na Jugoslaviju vreme je da zapadne vlade snose odgovornost, ocenjuju britanski komentatori povodom otkrica o promasenim ciljevima proslogodisnjeg bombardovanja.

Londonski GARDIJAN podseca da se NATO, koji tvrdi da je savez demokratskih zemalja, ponasa potpuno suprotno. Kosmetska kriza je pokazala da zapadne vlade izbegavaju odgovornost pred javnoscu. Otkrice da su britanski avioni tokom agresije promasili najveci broj ciljeva jos jednom je pokazalo da vlada u Londonu govori neistine i obmanjuje javnost kako bi prikrila tragicnu stvarnost bombardovanja. A to je, precizira londonski list, da su bombe promasile vojne ciljeve i da su njihovi jedini ciljevi bili neduzni gradjani i civilna infrastruktura Srbije. Zato je, porucuje GARDIJAN, neophodna nezavisna javna istraga o svim okolnostima NATO agresije.


Izbori u Jugoslaviji potvrdice jedinstvo naroda i odlucnost da se sacuva sloboda i nezavisnost zemlje, izjavio je Republicki premijer Mirko Marjanovic, na svecanosti prilikom predaje na upotrebu renovirane bolnice u Kraljevu.

Ovo nisu izbori na kojima treba da se rasporede politicari na funkcije, vec referendum za ocuvanje i napredak zemlje u miru i slobodi ili za njeno pretvaranje u koloniju, rekao je Marjanovic. On je ocenio nasilno zauzimanje kombinata TREPCA kao deo strategije da se Srbi i drugo nealbansko stanovnistvo oteraju sa Kosova i Metohije. 


Portparol Vojske Jugoslavije pukovnik Svetozar Radisic demantovao je danas pisanje glasila americkih oruzanih snaga STARS END STRAJPS, da su pripadnici Vojske Jugoslavije 28.jula izazvali incident, ulazeci u Kopnenu zonu bezbednosti.

Povodom teksta u glasilu americkih oruzanih snaga pod naslovom "Pripadnici Vojske Jugoslavije prelazili na teritoriju Kosova", Radisic je objasnio da su u Kopnenu zonu bezbednosti usli pripadnici lokalne policije da bi na teritoriji opstine Presevo izvrsili zadatak, na sta imaju puno pravo po Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 i Vojno-tehnickom sporazumu iz Kumanova. Vojska Jugoslavije dosledno postuje odredbe tih dokumenata za razliku od KFOR-a, cije jedinice ih, pristrasnim angazovanjem na strani Albanaca, svesno krse. Istovremeno medjunarodne snage na Kosmetu svakodnevno pokazuju da nisu sposobne da realizuju prihvacene zadatke, naglasio je portparol Vojske Jugoslavije.


Desperadosi NATO-a i njihovi placenici pokazali su u RADIO S, u Zvecanu, kako izgleda sloboda medija u njihovoj organizaciji, izjavio je jugoslovenski ministar telekomunikacija, magistar Ivan Markovic, povodom unistavanja i onesposobljavanja elektronskih medija na Kosmetu od strane pripadnika KFOR-a.

Ministar Markovic je istakao da odmetnici od medjunarodnog poretka i od Misije Saveta bezbednosti odredjene Rezolucijom 1244, otimaju medije kao i fabrike i da je to realizacija shvatanja za koja se zalazu takozvane zapadne demokratije i njihovi NATO ambasadori i demokratska opozicija Srbije. NATO je izvrsio agesiju na Jugoslaviju i Srbiju sa namerom da sprovede demokratiju na celoj teritoriji Jugoslavije, kao sto to sada cine odmetnici na Kosmetu. Zato je osnovni i jedini zahtev SR Jugoslavije da se okonca neuspesna misija KFOR-a i UNMIK-a i njihov odlazak je neminovan, rekao je ministar Markovic. On je ukazao da je zalosno sto u Jugoslaviji ima i onih koji su spremni da se zale tim medjunarodnim institucijama ako jugoslovensko Ministarstvo telekomunikacija samo pomeri antene NATO stanica, a da sada nemaju ni reci osude za NATO zlocine prema medijima cija je krivica to sto emitiju program na srpskom jeziku, a nalaze se na Kosmetu.


(C.) RJ, 2000.